25.03.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° OUT003 Nederlands
Tags: Onderwijs en Pedagogie

Beschrijving

Op het Festival Européen latin grec wordt elk jaar internationaal één Griekse of Latijnse tekst gelezen door mensen van over de hele wereld. Dit jaar is het weer de beurt aan een Griekse tekst en werd Sophocles’ Oedipus Tyrannus gekozen.

De afdeling Grieks van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte doet ook dit keer mee, en wel met een online publieke lezing/dramatisering van vier stukjes van de tekst.

Ook enkele bekende gezichten lezen een stukje voor of gaan met ons in dialoog over de relevantie van de tekst: de fantastische acteur Bruno Vanden Broecke, bevlogen GEMS-voorzitter Erika Vlieghe, topdokter Piet Hoebeke, UGent data-analyst in covid-tijden Bart Mesuere, en onze UGent vice-rector Mieke Van Herreweghe.

Wil je erbij zijn? De online publieke lezing vindt plaats op 25 maart van 11u tot 12u30. Iedereen is welkom om de lezing te volgen, je hoeft hier niet voor in te schrijven. Meer praktische informatie volgt op deze pagina en op de sociale media van de afdeling Grieks.

Kan je er niet bij zijn? De video wordt nadien op deze website gepubliceerd.

Opmerkingen

Wil je zelf een stukje lezen? We schrijven voor dit evenement een wedstrijd uit. Iedereen mag deelnemen!

We nodigen hierbij groepjes uit om zich aan te melden. Neem een video op van één stukje van de tekst en dien het in.

Je kan de poster met de uitnodiging tot inschrijving hier vinden.

Regels:

 • Bespreek met je vrienden/collega’s/leerlingen/… wie graag deelneemt.
 • Je kiest het stukje van de tekst dat je gaat opnemen. De vier stukjes zijn (we gebruiken hiervoor de vertaling van Gerard Koolschijn):
 1. proloog: de priester en Oedipus over de pest
 2. akte 1: Oedipus beschuldigt Teiresias, die hem de waarheid zegt
 3. akte 4: de herder vertelt Oedipus wat hij niet wil weten
 4. akte 5: blinde Oedipus/Kreon neemt over
 • Schrijf je in via deze link tegen 11 februari ten laatste.
 • Wees gerust creatief met de vertaling. Indien je graag bepaalde formuleringen of woorden aanpast voor een vlotte lezing, mag dat.
 • Je dient tegen 4 maart om 17u je opname in door een e-mail te sturen naar grieks@ugent.be met een WeTransfer link. Je kiest best voor een mp4-formaat, maar contacteer ons als je hierover vragen hebt (grieks@ugent.be). In je e-mail zet je de namen van de deelnemers. Vertel ook in enkele zinnen waarom jullie deelgenomen hebben.
 • Op 25 maart tijdens de online publieke lezing maken we live bekend welke inzendingen gewonnen hebben. Die zenden we dan ook live uit. De vier succesvolste inzendingen winnen elk een cultuurbon voor een Vlaams toneel- of operahuis ter waarde van €100.
 • Iedereen is welkom om op 25 maart de lezing online bij te wonen – meer informatie hierover volgt.

Cursusnummer:
OUT003
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Kunst en cultuur, Onderwijs en pedagogie, Taal en literatuur
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
25.03.2022
Contactpersoon:
humanitiesacademie@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.