22.04.’25

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nvt Nederlands

Lezing door Prof. Ian Buruma (auteur, journalist, columnist)

Beschrijving

Het verleden leeft voor de meeste mensen voort in verhalen, mythes, overgeleverd in films, romans, theatervoorstellingen, publieke rituelen, kortom, op de manier waarop religies ook voortleven.

De Holocaust is nu de centrale mythe in het Westen van de Tweede Wereldoorlog. Het is meer dan geschiedenis: een universele morele les getrokken uit het martelaarschap van de Joden. Geloof stuit zoals altijd op ongeloof, ook in dit geval.

De neiging, sterk aanwezig in onze tijd, om collectieve identiteit op te hangen aan verhalen over martelaarschap in het verleden, heeft vaak dubieuze en zelfs kwalijke gevolgen. Politieke leiders – Servië, Israël, China, om maar drie landen te noemen – buiten de verhalen van gedeeld historisch leed uit om hum macht te vergroten en nieuwe slachtoffers te maken. Wraakgevoelens kunnen ook gemakkelijk worden opgewekt.

De algemeen menselijke behoefte aan verhalen en mythes om betekenis te geven aan het verleden is van alle tijden. Ook de rol van martelaren in collectieve identiteit zal niet verdwijnen. Maar ik zal wel pleiten tegen de tendens om de bijbelverhalen van oude religies te vervangen in een seculier tijdperk door identitaire mythes van gedeeld slachtofferschap. En als ongelovige zal ik dit moeten doen zonder terug te verlangen naar de oude religies.

Programma

20:00 Inleiding

20:10 Lezing

21:00 Q&A

21:30 Einde

Opmerkingen

Lezing georganiseerd door het Instituut voor Joodse Studies (Universiteit Antwerpen) en Kazerne Dossin (Mechelen).

Deelname is gratis. Aanmelden per e-mail: ijs@uantwerpen.be.

Cursusnummer:
nvt
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Kunst en cultuur, Taal en literatuur, Wijsbegeerte en ethiek
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
22.04.2025
Lesgevers:
Ian Buruma studeerde Chinees aan de Universiteit van Leiden, en film aan de Nihon Universiteit in Tokio. Hij werkte als journalist, columnist, en redacteur van vele kranten en tijdschriften, waaronder de New Yorker, de New York Review of Books, de Financial Times, de Guardian, de Spectator, NRC-Handelsblad, en De Standaard. Zijn laatste boek, in het Nederlands uitgegeven door AtlasContact, is Spinoza, filosoof van de vrijheid.
Contactpersoon:
ijs@uantwerpen.be
Locatie

Universiteit Antwerpen
Hof van Liere, Prentenkabinet
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.