Eilandhoppen in Helleense zeeën: cultuur en geschiedenis van de Griekse eilanden
11.12.’24
11.12.’24
Deze lezingenreeks wordt georganiseerd door het Griekenlandcentrum, een organisatie ontstaan in de schoot van verschillende vakgroepen/afdelingen waar Grieks een rol speelt. Het stelt zich tot doel de Griekse cultuur van de oudheid tot het heden te belichten in al haar aspecten en dit door middel van een zestal voordrachten per jaar, aangevuld met tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en culturele uitstappen. Het centrum bouwt voort op de rijke traditie van onze universiteit en wil een brug slaan tussen de academische studie van de Griekse beschaving en de brede maatschappelijke interesse die hiervoor bestaat.
Griekenland is altijd al bepaald geweest door zijn eilanden. De omringende zee heeft deze eilanden geïsoleerd, maar ook met de rest van de wereld verbonden. De eilanden hebben reizigers over zee aangetrokken, van stoutmoedige kolonisten in de Oudheid tot hedendaagse migranten en toeristen. Anderzijds hebben eilandbewoners vaak hun eigen tradities koppig behouden. Verhalen, muziek, dialecten, en culturele tradities geven de eilanden hun eigen aparte karakter.
In deze lezingenreeks gaan we eilandhoppen. Van Kreta over Sicilië naar Cyprus en kleinere eilanden. We bekijken verschillende elementen die de Griekse eilanden zo uniek, mysterieus, en aantrekkelijk hebben gemaakt. Muziek, economie, literatuur, religie, taal, handel en politiek komen aan bod, in een panorama dat reikt van de vroegste Minoïsche tijd over middeleeuwse mediterrane netwerken tot de migratiestromen van vandaag.
1. Ruard Wallis de Vries, Tussen toerist en vluchteling: twee Griekse eilanden nader bekeken
2. Dalia Pratali Maffei, A Thousand Years of Dialects in Ancient Crete
3. Patrick Gouw, Het verdeelde eiland van Aphrodite: de 'Cyprus-kwestie' in historisch perspectief
Het programma voor het tweede semester zal in december 2024 verspreid worden.
Lezingen vinden plaats op woensdagavond om 19u30, in leslokaal 0.4 (Blandijnberg 2, Gent).
Scholieren, studenten (m.u.v. PhD-studenten) en leden kunnen de lezingen gratis bijwonen (met uitzondering van de culturele activiteiten). Niet-leden betalen 5 euro voor elke lezing aan de kassa. Vooraf inschrijven voor de lezingen is dus niet nodig.