Pasteurisatie en sterilisatie voor werknemers uit voedingsbedrijven

Starts on 21.01.2025

(Bio)Engineering

Interested?

More information
° n/a NL

Appertisatietechnieken

Description

Deze opleiding biedt een diepgaand inzicht in thermische appertisatietechnieken en stelt de deelnemers in staat om theoretische kennis toe te passen in praktische scenario's, waardoor ze processen beter kunnen begrijpen en herrekenen.

De cursus is gemaakt voor medewerkers van voedingsbedrijven die gebruik maken van verhittingsstappen in hun productieproces. Iedereen die meer achtergrond wenst te kennen over deze pasteurisatie- en sterilisatiestappen is welkom op deze cursus. De verworven kennis zal je in staat stellen om het eigen productieproces beter te begrijpen en bvb aan te passen voor nieuwe voedingsproducten. Achtergrond in microbiologie is een pluspunt, maar niet vereist.

Program


  • Toelichting rond verschillende type verhittingsmethodes en hun werking (aseptisch: UHT, HTST en in pack verhitten, ...)
  • Basisbegrippen
    • Betekenis D-waarde
    • Betekenis z-waarde
    • Betekenis P en F0 waarde
  • Leren wat de impact is van de voedingssamenstelling op D en z-waardes
  • Factoren die de hitteresistentie van micro-organismes bepalen
  • Verband tussen het thermisch proces enerzijs en food safety en stabiliteit anderzijds
  • Verschillende productcategorieën en hun standaard verhittingscondities
  • Berekenen van pasteurisatie processen in lijn of in pack
  • Berekenen van equivalente processen
  • Berekenen van procestijden voor zowel producten in lijn, of in pack
  • Berekenen van de kookschade

Course number:
n/a
Type:
Short- and long-term programmes
Area of interest:
(Bio)Engineering, Engineering Technology
Language:
NL
Academic year:
2024 - 2025
Starting date:
21.01.2025
Lecturers:
Deze cursus wordt gedoceerd door dr. ir. Nathalie Bernaert, werkzaam binnen Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Landbouw, Visserij-en VoedingsOnderzoek.
Location

Universiteit Antwerpen

Campus Groenenborger

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.