Micro-credential Kritisch denken over geneesmiddelen en alternatieve middelen

Starts on 03.02.2025

Biomedical Sciences

Interested?

More information
° n/a NL
Tags: apotheek, farmacie, geneesmiddelen

Therapeutische middelen: leer ze kritisch bekijken!

Description

Kritisch kijken naar de therapeutische producten en de informatiebronnen hierover wordt als vaardigheid steeds belangrijker, ook m.b.t. de farmaceutische industrie of de supplementen-industrie. Er zijn bijvoorbeeld veel middelen die je zonder voorschrift kan kopen bij een apotheker of bij alternatieve therapeuten die reclame maken voor bepaalde producten of procedures.

Er wordt in deze micro-credential dieper ingegaan op de wetgeving, economische aspecten, wetenschap en regelgeving van geneesmiddelen, supplementen, medial devices, … met als doel jou bewuster en kritischer te laten kijken naar therapeutische middelen, informatiebronnen, reclame, … Tijdens de lessen zullen bepaalde methodieken worden aangereikt waarmee je zelf praktisch aan de slag gaat.

Deze micro-credential richt zich tot een breed publiek van geïnteresseerden die inzicht willen verwerven in het kritisch denken m.b.t. therapeutische middelen.

Program

De micro-credential sluit aan bij het vak ‘Kritisch denken in relatie tot de farmaceutische praktijk cap. selecta miv alternatieve therapieën’ dat deel uitmaakt van het curriculum van Master in de Farmaceutische zorg. De lessen vinden plaats op Campus Drie Eiken. Aanwezigheid tijdens de lessen is verplicht.

In de micro-credential worden volgende onderwerpen behandeld:
- Wetenschappelijke methoden in het algemeen en methoden toegepast op therapeutische middelen in het bijzonder. Begrippen zoals hypothese, historische context, falsifieerbaarheid, probabiliteit, Health technology review, bias, science-antiscience-pseudoscience, relativism, consilience, “personal epistemiology”, evidence based, authority based.
- Homeopathie, acupunctuur en chiropractie wordt kritische bekeken. Enkele technische aspecten van homeopathische middelen en hun wetgeving.
- Ook de historische en economische context van het geneesmiddel worden besproken met als voorbeeld de evolutie in de benadering van generische geneesmiddelen en van de biosimilars.
- Enkele voorbeelden en het praktisch individueel uitwerken van een wetenschappelijke analyse van de inhoud van een informatiebron zoals beschreven in de leerdoelen.

Volgende topics worden kort aangehaald:

De economische aspecten van marketing en reclame door grote farmaceutische bedrijven en de invloed op artsen. Ethiek van onderzoek waarbij problemen uit de geschiedenis maar ook actuele problemen aan de orde zijn. (ghost writing, publication bias, fraude.... in het onderzoek)

2E SEM

3 studiepunten

Course number:
n/a
Type:
Short- en long-term programmes, Micro-credentials
Area of interest:
Biomedical Sciences, Pharmaceutical Sciences
Language:
NL
Academic year:
2024 - 2025
Starting date:
03.02.2025
Lecturers:
Hans De Loof
Location

UAntwerpen

Campus Drie Eiken

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.