Juridische en fiscale aspecten van vzw's (2 daagse opleiding)

Starts on 27.09.2022

Economics, Business and (Public) Management

Interested?

More information
° EB22_Vanhee_2021_Juridische en fiscale aspecten van vzw's NL
Tags: Volledig aanbod , Korte opleidingen , Meerdaagse opleidingen

Description

Bij de opstart van een vzw is een goede juridische onderbouwing ervan noodzakelijk om achteraf problemen en nodeloze discussies te vermijden. Ook eenmaal men van start is gegaan blijft een goede opvolging van de verschillende juridische aspecten belangrijk.

Hoewel de benaming misschien anders doet vermoeden, hebben ook vzw’s wel degelijk fiscale verplichtingen. Deze kunnen een verregaande (financiële) invloed hebben op het beheer van een vzw en vragen dus ook de nodige aandacht.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich zowel tot (toekomstige) bestuurders, leidinggevenden (coördinatoren, directeurs, managers, projectverantwoordelijken,…) als medewerkers van financiële diensten van vzw's. Deze opleiding is ook uiterst geschikt om nieuwe medewerkers/bestuurders kennis te laten maken met het juridische en fiscale reilen en zijlen binnen vzw’s. Voor het volgen van deze opleiding is geen bepaalde juridische of fiscale voorkennis vereist.

Program

Tijdens deze opleiding worden, op een gestructureerde wijze, de verschillende mogelijke juridische en fiscale aspecten die verband houden met de werking en het beheer van een vzw verduidelijkt. Hierbij zullen o.a. aan bod komen:

  • Structuur: effectieve leden versus toegetreden leden, rol en samenstelling algemene vergadering en raad van bestuur;
  • Statuten: verplichte vermeldingen;
  • Verplichtingen: juridisch/administratief, boekhoudkundig, fiscaal, vrijwilligers, enz.;
  • Directe belastingen: rechtspersonenbelasting of vennootschapsbelasting;
  • Indirecte belastingen: BTW-plicht;
  • Verenigingswerk.

Naar aanleiding van de nakende hervorming van het verenigingsrecht, zal in deze opleiding ook specifiek aandacht worden geschonken aan de reeds in werking getreden nieuwe juridische en fiscale bepalingen en de nog te verwachten wijzigingen. Ook de meest recente wijzigingen aan de bijkluswet en haar implicaties op het verenigingswerk in vzw's, zullen tijdens deze opleiding aan bod komen.

Na het volgen van deze opleiding zal u in staat zijn om, met de nodige kennis van zaken, de juridische en fiscale aspecten binnen uw organisatie verder op te volgen en aan te sturen.

Om ervaringsuitwisseling en bijhorende intervisie tussen de deelnemers mogelijk te maken, wordt het maximum aantal deelnemers voor deze opleiding beperkt tot 15. De deelnemers wordt gevraagd om eventuele specifieke vragen voorafgaand aan de opleiding door te sturen zodat deze eventueel kunnen verwerkt worden tijdens de opleiding.

Praktisch

De deelnamekost bedraagt € 295 (vrijgesteld van BTW) per persoon, inclusief documentatie en koffiepauze's. Voor zover de omstandigheden het toelaten wordt de opleiding georganiseerd in de gebouwen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde gedurende 2 halve dagen van 9u - 12u30.

Voor BSAE leden wordt een korting van 10% op de deelnamekost voorzien. Deze korting wordt toegepast in het winkelmandje.

Docent

De opleiding wordt gedoceerd door mevr. Isabel Demeyere, directeur Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor vzw’s (VSDC). Mevr. Demeyere verzorgde in het verleden reeds talrijke seminaries, lezingen en voordrachten m.b.t. verschillende aspecten uit de vzw-wetgeving en heeft hieromtrent ook talkrijke publicaties verzorgt. Vanuit het VSDC behartigt mevr. Demeyere op beleidsniveau ook de belangen van de not-for-profit-sector in Vlaanderen.

Remarks

Na ontvangst en verwerking van uw inschrijving sturen wij u een bevestiging (incl. wegbeschrijving in geval van on campus). Na inschrijving wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal, en een MS Teams link in geval van online sessie, wordt voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers. Na afloop van de opleiding wordt een attest van deelname uitgereikt en op het platform ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgt u als deelnemer een evaluatieformulier om feedback te geven op deze opleiding.

Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen.

Course number:
EB22_Vanhee_2021_Juridische en fiscale aspecten van vzw's
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Economics, Business and (Public) Management
Language:
NL
Academic year:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Starting date:
27.09.2022
Lecturers:
Isabel Demeyere
Contact person:
febacademy@ugent.be
More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.