Micro-credential Beleid en context van de culturele en creatieve sectoren

Starts on 23.09.2024

Economics, Business and (Public) Management

Interested?

More information
° n/a NL

Krijg inzicht in de institutionele en historische beleidscontext van de culturele en creatieve sectoren, zowel in Vlaanderen als internationaal

Description

Een goed begrip van beleid en context is cruciaal voor het effectief functioneren van creatieve en culturele organisaties. Deze cursus geeft professionals inzicht in het cultuur en economisch beleid en de historische context, wat hen in staat stelt beter te anticiperen op veranderingen binnen het culturele landschap. Het biedt ook inzicht in de beleidsmaatregelen op verschillende beleidsniveaus om de culturele en creatieve sectoren ondersteunen en stimuleren. Naast het analyseren en evalueren van subsidieaanvragen en het beleidsbeslissingsproces, wordt er ook aandacht besteed aan het kritisch reflecteren over beleidsvisies, cultuurbeleidsmodellen en beoordelingscommissies.

Program

De microcredential Beleid & context van de culturele en creatieve sectoren geeft je inzicht in de institutionele en historische beleidscontext van de culturele en creatieve sectoren, zowel in Vlaanderen als internationaal. Je staat stil bij de rol van de overheid en wat de legitimaties zijn voor het voeren van een cultuurbeleid. Je bespreekt en analyseert het beslissingsproces van het subsidiebeleid en bekijkt ook de verschillende soorten steun van de overheid aan de culturele en creatieve sectoren. Daarnaast leer je beleidsplannen opmaken en analyseren. De verschillende cultuurdecreten worden in hun historische context geplaatst en kritisch besproken. Daarnaast gaat er aandacht naar de creatieve sectoren en het cultureel ondernemerschap, zowel vanuit academisch perspectief als vanuit beleidsperspectief. Vervolgens analyseer en bespreek je de impact van belangrijke tendensen zoals globalisering, duurzaamheid en digitalisering op beleid en praktijk. Tot slot biedt dit opleidingsonderdeel je een overzicht van de diverse actoren in de hedendaagse culturele en creatieve sectoren en hun ecosysteem.

In deze cursus wordt gebruik gemaakt van hoorcolleges, gastcolleges. De hoorcolleges voor dit vak worden opgenomen en beschikbaar gemaakt voor werkstudenten Blackboard.

Course number:
n/a
Type:
Short- en long-term programmes, Micro-credentials
Area of interest:
Economics, Business and (Public) Management
Language:
NL
Academic year:
2024 - 2025
Starting date:
23.09.2024
Lecturers:
Annick Schramme, Laura D'hoore
Location

UAntwerpen Stadscampus

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.