24.07.’24

Interested?

More information
° SDVV2023 NL
Tags: Lezingen en Studiedagen

Description

Onze Belgische voeding staat niet alleen bekend om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid, maar ook om zijn voedselveiligheid. Dit laatste is een item waar blijvend aan moet gewerkt worden. Een proactieve en preventieve benadering zet de beheersing van voedselveiligheid centraal, vandaag door middel van (gecertificeerde) kwaliteitszorg- of autocontrolesystemen. Met een verankering van een voedselveiligheidscultuur in het DNA van de hele organisatie, en dus in de geesten van alle medewerkers en management, zal de Belgische voedingsindustrie weer een duidelijke voorsprong nemen op de (buitenlandse) concurrentie.

In het Flanders’ FOOD VLAIO COOCK project Q-DNA met als promotoren prof. Liesbeth Jacxsens en prof. Peter Vlerick van de UGent wordt voedselveiligheidscultuur in de Belgische voedingsindustrie onderzocht en sinds de opstart in april 2021 zijn er reeds enkele interessante bevindingen omtrent de voedselveiligheidscultuur vastgesteld.

Tijdens deze studiedag wordt het concept, de ontwikkelde en gevalideerde meettools en resultaten van de nulmeting van de heersende voedselveiligheidscultuur in een steekproef bij de Belgische voedingsindustrie toegelicht. Deze resultaten worden ook gesteld ten opzichte van andere sectoren, waar veiligheidscultuur relevant is vanuit de arbeidspsychologie (prof. Peter Vlerick, Faculteit Psychologie en Pedagogie, UGent) en de visie vanuit het internationale onderzoek (prof. Pieternel Luning, Wageningen Universiteit).


In samenwerking met Flanders’ FOOD.

Program

15u30

Onthaal

16u – 16u30

Evolutie bewaking voedselveiligheid in voedselsystemen en introductie voedselveiligheidscultuur concept binnen bestaande kwaliteitszorg/autocontrolesystemen – Liesbeth Jacxsens (UGent)

16u30 – 17u05

Onderzoek voedselveiligheidscultuur op internationaal niveau – Pieternel Luning (WU)

17u05 – 17u40

Safety culture – ‘lessons learned’ vanuit andere bedrijfssectoren – Peter Vlerick (UGent)

17u40 – 18u

Q&A

18u – 18u30

Broodjesmaaltijd

18u30 – 19u30

Voorstelling meettools voor gap-analyse in voedselveiligheidscultuur – resultaten steekproef – Pauline Spagnoli / Liesbeth Jacxsens (UGent)

19u30 – 20u

Afronding met debat en way forward in voedselveiligheidscultuur onderzoek (ontwikkeling van interventie-strategieën) (moderatie Peter Vlerick)

20u30

Receptie

Course number:
SDVV2023
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
(Bio)Engineering, Engineering Technology, Sciences
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023
Contact person:
ugain@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.