Rebellie in de Gentse letteren
07.10.’21
07.10.’21
Rebellie wordt al eeuwen gecultiveerd als onderdeel van het Gentse imago. De stroppendragers, de strijdvaardige Artevelde, de socialistische beroering in de 19de eeuw, tot zelfs de Gentse Feesten: het rebelse karakter maakt sterk deel uit van de manier waarop de Gentenaar zichzelf ziet en door anderen gezien wordt.
In de literatuur
Letterkundigen van de UGent onderzoeken in deze lezingenreeks hoe die geest in het Gentse literaire leven naar voren komt, of net niet: welke literatuur uit Gent of over Gent roept het imago van tegendraadsheid en opstandigheid op? Hoe stelt literatuur dit beeld ter discussie?
Het rebelse karakter van de Gentenaren is door de eeuwen vaak een thema, aanjager of inspiratiebron in literatuur geweest. Denk maar aan rebelse liederen die Gentse arbeiders en stedelingen tot opstand brachten. Ten tijde van de Opstand in de 16de eeuw waren het Gentse dichters die de rebellie in hun gedichten verwoordden. In Gentse toneelstukken uit de 18de eeuw wordt het nieuwe gedachtegoed van de verlichting gepropageerd. In de 19de eeuw komt een schrijfster als Virginie Loveling in haar romans in verzet tegen klerikale overheersing; en in de jaren zestig van de 20ste eeuw kent Gent een actieve Provo-beweging.
Een reeks van zes lezingen in het STAM
In zes lezingen nemen letterkundigen van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent telkens een ander literair werk, auteur of fenomeen onder de loep die nieuwe vragen oproepen over Gentse literaire rebellie. Hoe komt een rebels imago in of via de literatuur tot stand? Wat betekent rebellie in een context van religie of censuur? Welke mogelijkheden tot weerspannigheid bieden dragers als tijdschriften of zines? Op welke manier verbeelden auteurs het rebelse Gent?
Zo traceren de lezingen hoe dit beeld van de stad evolueert en wijzen ze op de grenzen van dat bedrieglijk vertrouwde imago van Gent. De sprekers hangen hun verhalen op aan de collectie van het STAM. Toehoorders krijgen dan ook de kans om het museum te bezoeken, waar ze oog in oog komen te staan met het rebelse Gentse verleden.
De lezingen vinden plaats dit najaar in de abdijrefter van het STAM, op zes donderdagavonden, telkens van 19 tot 20 uur. De eerste datum is het museum open tot 22 uur, de andere data tot 19 uur.
De inkomprijs is gelijk aan je museumtoegangsticket. Tickets zijn online te koop via de website van het STAM, maar ook de avond zelf nog te verkrijgen aan de museumbalie.