Lezing: Griekse aanwezigheid aan de noordkust van de Zwarte Zee van de oudheid tot heden

16.11.’22

Interested?

More information
° LEZ030 NL
Tags: Geschiedenis , Oekraïne , Religie , Lezingen

Description

De Griekse aanwezigheid aan de noordkust van de Zwarte Zee heeft een traditie van meer dan 2500 jaar en gaat terug tot de eerste oude Griekse kolonies. Hoe komt het dat dit tegenwoordig bijna onmerkbaar is? Deze lezing zal bespreken hoe de Byzantijnse naam van het volk “Romeinen” tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, hoe het Russische rijk een speciale stad voor de Grieken heeft gebouwd en hoe de Russische Federatie deze heeft vernietigd, waarom in het Russisch de denigrerende naam van de Grieken nu verwijst naar de Amerikanen, waarom etnische Grieken in Oekraïne nu vaak Russische achternamen dragen, hoe Odessa het centrum van de Griekse nationale bevrijdingsbeweging werd, en hoe de Grieken op het einde van de 20e eeuw het Griekse plein in Odessa lelijk hebben gemaakt, om er vervolgens in de 21e eeuw een prachtig park aan te leggen.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks Grenzeloos Grieks. Omzwervingen van Griekse mensen, taal en cultuur georganiseerd door het Griekenlandcentrum.

Program

Course number:
LEZ030
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Art and Culture, Language en Literature
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023
Starting date:
16.11.2022
Lecturers:
Aleksey Yudin
Contact person:
humanitiesacademie@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.