25.10.’22

Interested?

More information
° FLM001 NL
Tags: Oekraïne

Description

Met Enthusiasm: The Symphony of Donbass (1931) – de eerste geluidsfilm afkomstig uit de Sovjet – verklaart pravda-cineast, Dziga Vertov hartstochtelijk de liefde aan steenkool. Ter gelegenheid en vooral ook ter promotie van Stalin’s economische vijfjarenplan (1928 – 1932), trok de befaamde propagandist naar de fors geïndustrialiseerde Donbasregio (vandaag een gecontesteerd gebied in het conflict tussen Rusland en Oekraïne), om er de fabrikeurs en hun stachanovs op beeld te vangen. Een politiek roodgekleurde ode aan het industrialiseringsproject van de communisten waarin de visuele hoedanigheid en de soundscapes van de moderniteit triomfantelijk gefetisjeerd worden. Ecovriendelijk is het allerminst.

Dziga Vertov staat vooral bekend voor zijn magnum opus Man with a Movie Camera (1929). In die film voert de cineast in de praktijk uit wat hij zes jaar eerder in een manifest theoretisch omschreef als het principe van “het kino-oog”. Vertov zag film namelijk als een medium waarmee hij aan de hand van opname- en montagetechnieken de menselijke waarneming van de werkelijkheid net zo kon manipuleren, dat hij er een nieuwe, filmische manier van kijken mee introduceerde. Met Enthusiasm bleef hij er voor kiezen om de alledaagse realiteit in een experimentele avant-gardejas te tonen, maar breidde hij de zintuigelijke perceptie ervan uit met de introductie van een synchrone geluidsband. Het resultaat: een symfonie van kletterend staal, grommende machines, fluitende kokers en schreeuwende mannen.

In samenwerking met FilmPlateau.

Program

dinsdag 25 oktober om 20u30 (deuren open om 20u00)

  • intro
  • filmvertoning (67')
  • drankje in de bar van KASKcinema

Remarks

Deze vertoning maakt deel uit van de Classics Restored reeks van Cinea.

tickets via onze partner KASKcinema

  • €6 standaard
  • €4 kortingstarief

Course number:
FLM001
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Art and Culture
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023
Starting date:
25.10.2022
Contact person:
humanitiesacademie@ugent.be
Location

KASK Cinema

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.