Yoga in Kinesitherapeutische Praktijk

Start op 27.09.2022

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_YGA22 Nederlands
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Neurologische aandoeningen , sport , Levensstijl , Ouderen , Multidisciplinair

Beschrijving

Yoga als sport, als lifestyle, als workout, als self-help, heeft al langer een intrede gedaan in onze maatschappij. Een snelle blik op het aanzienlijk aantal yoga-studio's in heel het land, alsook de aanwezigheid ervan op allerlei sociale media, is een blijk van de populariteit ervan.

Tegelijkertijd zien we hoe langer hoe vaker dat yoga gebruikt wordt in revalidatie- en therapie-contexten.

Het zou nuttig en interessant zijn om, als professional, hands-on kennis te maken met wat de inbreng van yoga in deze vakken kan zijn.

Wanneer men het over "yoga" heeft, komen een aantal ideeën en beelden op.

  • "Ah, yoga, dat is zoiets als mediteren, toch?"
  • "Oh, ik kan dat niet, dat is voor lenige mensen"
  • "Pfff, al dat zweverig gedoe, da's niets voor mij"
  • "Eigenlijk is dat gewoon een goeie stretching-workout, niet?"

Yoga kàn dat zijn, inderdaad.

Alleen is het in essentie veel méér dan dat: Deze bewegingsleer heeft als basis dat al deze bewegingen, houdingen en inspanningen, uitgevoerd in volle aandacht en met intentie, helend kunnen zijn.

Het biomechanisch aspect is essentieel, maar zeker niet voldoende om "yoga" te beschrijven.

Voorbij het workout- en sport-aspect van yoga, gaan we concreet dieper in op hoe deze praktijken een impact hebben op revalidatie en fysieke gezondheid.

De inbreng van ademhaling in het geheel van deze praktijken is niet te onderschatten. Dit komt dan ook uitvoerig aan bod, zowel theoretisch als proefondervindelijk.

Tijdens deze dag overlopen we (in vogelvlucht) de oorsprong, de basis-elementen en de achterliggende filosofie van yoga.

Daarna zal de dag voornamelijk besteed worden aan het (misschien opnieuw) kennis maken met op yoga gebaseerde technieken, gaande van zachte, rustige houdingen en bewegingen tot krachtige(re) en intense(re) oefeningen en poses.

We bekijken hoe jij, als professional, een aantal technieken kan toepassen en inlassen in jouw werk, welke tools nuttig zijn en een plaats kunnen krijgen in jouw arsenaal.

De link tussen lichaam en geest komt ruim aan bod, daar dit wezenlijk deel uitmaakt van wat yoga, yoga maakt.

Cursusnummer:
IC_YGA22
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Startdatum:
27.09.2022
Lesgevers:
Henry Teitebaum
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.