Workshops ESG-rapportering
Economie, business en (publiek) management
Economie, business en (publiek) management
Environmental, Social en Governance, of kortweg ESG, het zijn termen die niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. Daar waar in het verleden het ESG-beleid en de ESG-rapportering van een onderneming eerder vrijblijvend was, is er de afgelopen jaren een stringenter regelgevend kader ontstaan om de duurzaamheid en maatschappelijke impact van ondernemingen in kaart te brengen. Deze regelgeving zal, gefaseerd in de tijd, een grote groep van ondernemingen treffen (Europese ondernemingen en kmo’s en niet-Europese ondernemingen met een filiaal of dochteronderneming in Europa). Daarnaast zal er ook een indirecte impact zijn op bedrijven in de waardeketen van deze ondernemingen.
De ESG-rapportering zal niet alleen essentiële openbare informatie zijn op basis waarvan beleggers financieringsbeslissingen kunnen nemen, het helpt hen ook om het ethische kader van een bedrijf te beoordelen. Ook voor de ondernemingen zelf zal de ESG-rapportering een effectieve manier zijn om aan te tonen dat ze hun milieudoelstellingen halen en dat hun algehele ethos ten aanzien van het welzijn van mens en natuur echt en authentiek zijn.
Aan de hand van twee workshops willen we dieper ingaan op:
Tijdens deze interactieve workshops zullen zowel academische inzichten als praktijkgerichte cases aan bod komen.
Workshop 1: Basisinzichten ESG (17 oktober 2024 van 15u tot 19u, incl. broodjes)
Deze workshop heeft tot doel de deelnemers de nodige basisinzichten mee te geven zodat zij hun verantwoordelijkheid met kennis van zaken kunnen opnemen. Zullen o.a. aan bod komen:
Workshop 2: Uitwerking van het ESG-beleid (24 oktober 2024 van 9u tot 13u, incl. broodjeslunch)
Tijdens deze tweede workshop zullen op basis van academische inzichten en praktijkcases een aantal tools worden aangereikt om verder aan de slag te gaan. Hierbij zullen o.a. aan bod komen:
Workshop 1:
Dhr. Kobe Geryl, senior manager Sustainability/ESG – KPMG Advisory. Dhr. Geryl ondersteunt organisaties uit diverse sectoren met duurzaamheidsrapportering (CSRD en andere standaarden) en heeft uitgebreide ervaring in decarbonisatie, duurzaam waterbeheer en monitoring van prestaties op het gebied van duurzaamheid.
Workshop 2:
Prof. dr. Sophie Hoozée, hoofddocent Management Accounting & Control aan de vakgroep Accountancy, Bedrijfsfinanciering en Fiscaliteit van de UGent. Prof. dr. Sophie Hoozée is expert in management control bij transformaties naar duurzame(re) organisatie en is jurylid in het panel voor de Best Belgian Sustainability Awards.
Tijdens de workshops zullen mogelijks ook gastsprekers worden uitgenodigd om een aantal topics verder vanuit de praktijk te belichten.
Workshop 1 richt zich tot eenieder binnen de onderneming die de nodige basisinzichten m.b.t. ESG wil verwerven. Dit betreft zowel diegenen die verantwoordelijke zijn voor ESG en de verplichtingen die eraan gekoppeld zijn, alsook tot de executive en non executive bestuurders die zich bewust moeten zijn van de ESG verplichtingen van hun onderneming en dit in hun besluitvorming en/of toezicht moeten meenemen.
Workshop 2 is eerder bedoeld voor de ESG verantwoordelijken binnen de onderneming en diegenen die concreet aan de slag zullen moeten gaan met het ESG-beleid (managers op verschillende niveaus, finance professionals, interne en externe auditoren, controllers, …).
Je kan inschrijven per workshop of voor beide workshops.
Na inschrijving ontvangt u een elektronische bevestiging hiervan en wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal, en een MS Teams link in geval van online sessie, en andere praktische informatie (o.a. wegbeschrijving) wordt enkele dagen voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers.
Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen.