Economie, business en (publiek) management

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° VerbouwingVSnieuwbouw_StefanR Nederlands
Tags: Volledig aanbod , Korte opleidingen

Beschrijving

Op de vastgoedmarkt worden naast nieuwbouw ook gerenoveerde woningen te koop aangeboden. De vraag stelt zich onder welke voorwaarden de verkoop van zo’n gerenoveerd onroerend goed kwalificeert als “nieuw”. Waar ligt de scheidingslijn tussen een verbouwing en een nieuwbouw? En moet de verkoop dan gebeuren mét btw of is er sprake van een mogelijkheid (optie)? En wanneer is men “beroepsoprichter”?

Deze bijdrage analyseert een aantal knelpunten langs de inkomende zijde van de vastgoedmarkt (Wanneer kan een verbouwing aan 6 %?) maar ook aan de uitgaande zijde van de vastgoedmarkt (Wanneer kan de verkoop onder btw-stelsel en aan welk btw-tarief?).

Het onderscheid tussen een verbouwing en nieuwbouw is vooreerst van belang voor het toepasselijk btw-tarief, 6 % of 21 %. Maar daarnaast is het ook in het kader van de verkoop van gebouwen van belang te weten of het gebouw dat verkocht wordt kwalificeert als “nieuw”. Enkel nieuwbouw of verbouwde gebouwen die als “nieuw” kunnen beschouwd worden, vallen immers onder het btw-stelsel en openen mogelijks recht op aftrek van de voorbelasting. Voor bouwpromotoren die oude gebouwen verbouwen en nadien verkopen stelt zich bovendien de vraag over de gesplitste verkoop van grond en gebouwen en de hierbij relevante vraag of er sprake is van “misbruik”.

Tenslotte is het kwalificeren van een verbouwd gebouw als loutere verbouwing of als nieuwbouw relevant voor de herzieningstermijn die 5 jaar of 15 jaar bedraagt naargelang van de kwalificering.

Het begrip “nieuwbouw” na een verbouwing was in recente rechtspraak voer voor talrijke juridische discussies die een belangrijke impact hebben voor de btw-gevolgen in de Belgische vastgoedpraktijk.

Programma

Timing: 9u00 - 12u30 (incl. koffiepauze)

Cursusnummer:
VerbouwingVSnieuwbouw_StefanR
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Economie, business en (publiek) management
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023, 2023 - 2024
Startdatum:
17.04.2024
Lesgevers:
Stefan Ruysschaert
Contactpersoon:
febacademy@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.