Taal van de buren: het Nederlands in België en Nederland

Start op 27.10.2021

Taal en literatuur

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 21/NED/031A Nederlands

De visie op het Nederlands en de standaardtaal is de afgelopen 15 jaar grondig veranderd. Het Belgisch-Nederlands heeft zijn eigen plaats in het taallandschap, is even gelaagd als het Nederlands in het hele taalgebied en eist die plek ook steeds meer op.

Beschrijving

In deze workshop kom je te weten wat de huidige stand van zaken is en maak je in groep nieuw lesmateriaal op basis van actuele materialen over dit onderwerp.

Programma

In deze nascholing verken je de geografische taalvariatie in de Nederlandse standaardtaal in alle aspecten van de taal (woordenschat en grammatica). Je denkt na over de verschillende registers en ontdekt welke cultuurverschillen mee een rol spelen.

Samen met je collega’s baken je aan de hand van concrete voorbeelden de verschillende registers in het Nederlands af en reflecteer je in een stellingenspel over je eigen attitudes en die van je collega’s tegenover die registers.

Aan de hand van een aantal leermiddelen, zoals YouTubefilmpjes, taalkaarten, blogs, krantenartikelen en websites, ga je na op welke manier de variatie in het Nederlands in de dagelijkse praktijk voorkomt, hoe mensen denken over de eigen variëteit en die van het andere land en wat dat zegt over cultuurverschillen en over de algemene informalisering van de samenleving.

In groepjes stel je aan de hand van de aangeboden leermiddelen bruikbaar lesmateriaal samen over de thema’s standaardtaal-tussentaal-dialect en taalregisters voor jouw graad in het secundair onderwijs, eventueel voor het NT2-onderwijs of het hoger onderwijs.

Cursusnummer:
21/NED/031A
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Taal en literatuur
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
27.10.2021
Lesgevers:
Miet Ooms is vertaler. In een vroeger leven was ze ook leerkracht Nederlands en Duits in het secundair onderwijs en freelance taaldocent. Sinds 2015 brengt ze op haar website taalverhalen.be de variatie in het Nederlands in kaart en in 2020 kwam haar boek uit: Buurtaal. Praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland.
Locatie

Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 201 (tweede verdieping)

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.