Recht

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 2223-taal-recht Nederlands Online beschikbaar
Tags: Rechtsdomeinen

Beschrijving

Taal en recht zitten overal. Taal zit in recht. En recht zit in taal. Gandaius Academy wil onderzoeken belichten die (al dan niet uitdrukkelijk) zowel taalaspecten als juridische aspecten bevatten.

Op het programma staat een brede waaier van interessante onderzoeken: van het recht op vertaling in strafzaken (door Sara Delva) tot meertalige rechtsbijstand voor asielzoekers (Marie Jacobs) en talige strategieën bij niet-begeleide minderjarigen (Lotte Remue); van sprekersrollen van mannelijke partners van cliënten die een abortus beogen (Ella van Hest) tot de seksuele oriëntatie en genderidentiteit in de Belgische asielprocedure (Liselot Casteleyn).

Programma

 • 17.30 - 18.00 u:
  Ontvangst met broodjes
 • 18.00 - 18.30 u:
  Het recht op vertaling in strafzaken - Sara Delva
 • 18.30 - 19.00 u:
  Meertalige rechtsbijstand voor asielzoekers - Marie Jacobs
 • 19.00 - 19.30 u:
  Communicatie en talige strategieën tussen niet-begeleide minderjarigen en hun voogd - Lotte Remue
 • 19.30 - 20.00 u:
  Sprekersrollen van mannelijke partners van vrouwen die een abortus beogen (en waarbij die vrouwen geen enkele taal met de hulpverlener delen) - Ella van Hest
 • 20.00 - 20.30 u:
  De seksuele oriëntatie en genderidentiteit in de Belgische asielprocedure - Liselot Casteleyn

Gandaius Voorsprong

Onder het label “Gandaius Voorsprong-serie” geven wij graag het woord aan nieuwere namen in de onderzoekswereld, met name aan (jonge) onderzoekers van de faculteit Recht en Criminologie. Zij delen de resultaten van inzichten die ze opdeden in het kader van hun lopend doctoraatsonderzoek, met bijzondere aandacht voor de praktische toepassing ervan in het werkveld.

Cursusnummer:
2223-taal-recht
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Recht
Taal:
Nederlands
Startdatum:
19.09.2023
Contactpersoon:
gandaius@ugent.be
Locatie

Auditorium F

Meer informatie
Online beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.