Semi-Occluded Vocal Tract (SOVT) oefeningen: evidence-based practice

Start op 11.05.2023

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_OVT23 Nederlands
Tags: Logopedie

Beschrijving

Semi-occluded vocal tract (SOVT) oefeningen worden frequent gebruikt bij stemtraining en -therapie. Door het aanzetstuk t.h.v. de mond gedeeltelijk af te sluiten tijdens fonatie wordt economisch en efficiënt stemgebruik beoogt. Tijdens deze studiedag wordt kennis gemaakt met verschillende SOVT-tools die deze semi-occlusie kunnen creëren, waaronder rietjes, buizen, bekers, maskers en de flow ball. De SOVT-oefeningen zullen zowel wetenschappelijk als praktisch toegelicht en vergeleken worden. Ook factoren zoals de ideale fonatietijd, oefenfrequentie en het streven naar optimale transfer komen aan bod. Er wordt tot slot kritisch nagedacht over de implementatie en selectie van SOVT-oefeningen in de klinische praktijk.

Leerdoelen:

1. De deelnemer leert de wetenschappelijke achtergrond van SOVT-oefeningen kennen aan de hand van een overzicht van de recente wetenschappelijke literatuur.

2. De deelnemer leert de SOVT-oefeningen praktisch uitvoeren en maakt een vergelijking op basis van stemkwaliteit en comfort.

3. De deelnemer denkt kritisch na over het implementeren en selecteren van SOVT-oefeningen in de klinische praktijk.

Doelgroep:

Logopedisten, andere professionele stemgebruikers (bv. leerkrachten, zangers, acteurs)

Cursusnummer:
IC_OVT23
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Startdatum:
11.05.2023
Lesgevers:
Evelien D’haeseleer
Iris Meerschman
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.