REVA-club | Interdisciplinaire multimodale behandeling van chronische musculoskeletale pijn: Update van inhoud, effectiviteit en mogelijkheden om doelmatigheid te verbeteren
Kinesitherapie
Kinesitherapie
Tijdens deze aankomende REVA-club geven Nederlandse en Vlaamse collega’s een update omtrent de evidence-based behandeling van chronische musculoskeletale pijn. Er wordt gestart met de definitie van ‘interdisciplinaire multimodale pijnbehandeling’ (IMPT) aan de hand van de door European Pain Federation (EFIC) en International Association for the Study of Pain (IASP) beschreven criteria.
Dr. Stefan Elbers, gedragsverandering deskundige verbonden aan de Hogeschool Utrecht (Nederland), zal een overzicht geven van de resultaten van een tijdens zijn PhD onderzoek opgezette living systematische review (LSR) en meta-analyse waarbij hij zich vooral zal richten op de inhoud en effectiviteit van deze IMPT’s. Hij bespreekt onder meer of en hoe intensiteit en mate van gepersonaliseerd behandelaanbod van invloed zijn op de effectiviteit en hoe je de LSR kunt gebruiken om te bekijken wat er verandert als je een studie toevoegt of weghaalt.
Daarna zal Elise Cnockaert, kinesitherapeute in een multidisciplinair pijn centrum en PhD-onderzoeker aan de Universiteit Gent (België), de meest recente update van deze LSR delen waarbij gefocust wordt op de korte en lange termijn effectiviteit van IMPT’s voor het reduceren van pijn en beperkingen en de nieuwe data over effectiviteit ter verbetering van de levenskwaliteit presenteren.
Vervolgens zal Dr. René Oosterwijk, pijnrevalidatiearts en medisch directeur van Clinics In Revalidatie (CIR) (Nederland), spreken over de opbouw van het mede door hem voor CIR ontwikkelde IMPT-programma. Hij licht hierbij de onderliggende theoretische constructen toe en met welke meetinstrumenten deze behandeling en werkingsmechanismen geëvalueerd kunnen worden in de klinische praktijk en op welke tijdstippen dit zinvol is. Prof. dr. Rob Smeets, pijnrevalidatiearts CIR en hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan Maastricht University (Nederland), zal de korte maar ook lange termijnresultaten van het CIR IMPT programma bespreken en de resultaten van de prognostische modelstudies waarbij naast de meer klassieke logistische regressietechnieken ook machine learning en artificiële intelligentie (AI) werd gebruikt en hoe we dit verder door aan het ontwikkelen zijn naar een shared decision tool dewelke in de praktijk gebruikt kan worden.
Tot slot wordt toegelicht hoe de IMPT-behandeling meer gepersonaliseerd kan worden door het onderhoudende mechanisme te identificeren en deze specifiek te behandelen en middels het single-case experimental design (SCED) gecontroleerd kan worden of het belangrijkste onderhoudende mechanisme daadwerkelijk verandert en vervolgens weer bepaald wordt welk mechanisme nog overblijft en de aangepakt hierop gericht wordt. Zo wordt een up to date overzicht gegeven van de huidige wetenschappelijke onderbouwde én klinische toepasbare inhoud en effectiviteit van IMPT’s en mogelijkheden om doelmatigheid van dergelijke IMPT’s te optimaliseren.
Leerdoelen:
Kinesitherapeuten, Ergotherapeuten, Sport- en bewegingswetenschappers, Sportcoaches, Personal trainers, Psychologen, Huisartsen, Arts-specialisten
Deelname is gratis, maar registreren noodzakelijk.
Na de REVA-club is er de mogelijkheid om verder te discussiëren en te netwerken met collega's en andere zorgprofessionals bij een hapje en een drankje.
PQK - accreditatie voor kinesitherapeuten (aangevraagd):
Accreditatie voor artsen aangevraagd.