De invloed van spiervezeltype, vermoeidheid en motivatie op sportprestaties: aangrijpingspunten voor trainers en zorgprofessionals

Start op 01.12.2022

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° Reva Club Nederlands
Tags: sport , Multidisciplinair , REVA-Club

Beschrijving

REVA-club met gratis deelname

Topic 1: Relevantie van het spiervezeltype voor sport en revalidatie

In het eerste deel van de REVA-club zal Dr. Eline Lievens (PhD) ons meenemen in de wereld van de trage en snelle spiervezels en hoe die in sportwetenschappelijke opleidingen nog steeds naar voor worden geschoven als één van de belangrijkste onderdelen van de spier. Hoewel het duidelijk is dat deze twee spiervezeltypes belangrijke en tegengestelde karakteristieken bevatten, die informatief zijn voor verschillende aspecten in de begeleiding en revalidatie van atleten, wordt de kennis hierover momenteel niet gebruikt in de dagelijkse begeleiding van sporters. Het invasief karakter van de huidige gouden standaard om het spiervezeltype in te schatten, een biopt, ligt mogelijk aan de basis van het feit dat deze kennis niet wordt toegepast. Wat maakt deze spiervezels nu zo belangrijk? Bestaan er niet-invasieve manieren om het spiervezeltype te meten? En hoe kunnen we onze training, preventie en revalidatie afstemmen op het spiervezeltype?

Leerdoelen:

  • Wat zijn de fysiologische en functionele verschillen tussen type 1 en 2 vezels
  • Hoe ziet het spiervezeltype er uit bij de mens
  • Hoe kunnen we het spiervezeltype inschatten
  • Wat is de relevantie van het spiervezeltype voor talentidentificatie, voor individualiseren van trainingen en voor het risico op blessures

Topic 2: reventie van overtraining bij de (jonge) sporter: een 3-dimensionele aanpak

In het tweede deel van deze REVA-club zal Dr. Luc Itterbeek (sportarts) verduidelijken hoe we als zorgprofessionals onze sporters en patiënten nog beter kunnen beschermen tegen blessures die wellicht te voorkomen zijn door een aanpassing van onze manier van werken/handelen. Er worden enkele handvaten uit de praktijk aangereikt om onze blik nog scherper te leren richten op herkenning van signalen/tekens die kunnen leiden naar blessures. Hoe gaan we de theoretische modellen vertalen naar een praktisch, toepasbaar en hanteerbaar model.

Leerdoelen:

  • Signalen van overtraining en RED-S (afgekort van Relative Energy Deficiency in Sport of relatief energie tekort bij sport) op actieve wijze proberen te herkennen.
  • Hoe leren we differentiëren volgens leeftijd, niveau, sport, positie, geslacht, … voor een optimalere preventie.
  • Hoe op globalere manier onze sporter /patiënt begeleiden en motiveren en hoe pakken we dit communicatief aan.

Opmerkingen

Deze REVA-club is interessant voor kinesitherapeuten, huis- en sportartsen, trainers en bewegingswetenschappers

Deelname is gratis, maar registreren noodzakelijk

Na de REVA-club is er de mogelijkheid om verder te discussiëren en te netwerken met collega's en andere zorgprofessionals bij een hapje en een drankje

Cursusnummer:
Reva Club
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Startdatum:
01.12.2022
Lesgevers:
Eline Lievens
Luc Itterbeek
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.