Politisering in het sociaal werk
Sociale wetenschappen
Sociale wetenschappen
Elke samenleving kent onvermijdelijk vormen van onrecht en uitsluiting. Sociaal werkers en deelnemers kunnen dit zichtbaar maken, door bewustmaking, acties of alternatieve praktijken. Hiermee jagen ze het publieke debat aan over hoe we samenleven. Wat kunnen dergelijke politiserende praktijken betekenen in het sociaal werk? En hoe kunnen professionals en hun organisaties politiserend handelen?
We stellen vast dat vrijwilligers, professionelen en organisaties uit diverse sectoren in het sociaal werk zoals jeugdwerk, opbouwwerk, maatschappelijk werk, … vorm willen geven aan hun politiserende rol. Ze zijn zich bewust van het gevaar dat sociaal werk verengd wordt tot een louter ‘technische oplossing’ van individuele problemen. Maar ze stoten telkens opnieuw op vragen:
De vorming wil beantwoorden aan deze reële vragen. We focussen op kernvragen zoals:
Door de mix van deelnemers met verschillende profielen - jong afgestudeerde en ervaren sociale professionals, leidinggevenden en bestuurders, opleiders en onderzoekers uit verschillende sectoren - wil deze vorming ook uitdrukkelijk dwarsverbindingen realiseren in de zoektocht naar antwoorden.
Bij het opzet van de vorming werd in rekening genomen dat cursisten op diverse wijzen competenties kunnen verwerven. Daarom kunnen cursisten die niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoen na een toelatingsgesprek worden toegelaten.
Om dit leerproces te versterken presenteren de cursisten ter afronding een werkstuk waarin hun inzichten op basis van de kritische reflectie op de inhoud van de vorming verwerkt zijn. Elke presentatie wordt gevolgd door een korte bevraging en discussie met docenten en deelnemers.
Het programma loopt over 8 donderdagen, telkens van 9u30 tot 16u30 met een middagpauze. De startdag wordt afgesloten met een publieke lezing gevolgd door een receptie. Op 19 juni sluiten we af met de presentatie van werkstukken door de deelnemers
Donderdag 13/02:
* Kennismaking en verwachtingen
* Verkenning concept politisering
* Tendensen van (de)politisering in het sociaal werk
16.00 Publieke openingslezing