Economie, business en (publiek) management

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° Politiek - ambtelijke verhoudingen Nederlands
Tags: Volledig aanbod , Korte opleidingen

Beschrijving

Politiek – ambtelijke verhoudingen staan centraal in het functioneren van iedere publiek organisatie. Politici worden verondersteld maatschappelijke beleidskeuzes te maken, leidend ambtenaren zien toe op een correcte uitvoering van dat beleid. Dit is de strikte rolverdeling die de meesten voor ogen hebben. De realiteit is vaak anders: in een publieke sector die steeds complexer wordt, met vele actoren op verschillende bestuursniveaus die met elkaar samenwerken, en waar vele belangen samenkomen, wordt beleid gemaakt in interactie tussen politici en leidend ambtenaren die zich als beleidsmedewerker opstellen.

Hoe vervul je als ambtelijk beleidsmedewerker of als leidend ambtenaar je rol in een politieke omgeving? Hoe verhoudt deze rol zich ten opzichte van de rol van politici en politieke kabinetten? In deze opleiding tonen we jou enkele theoretische modellen van politiek-ambtelijke verhoudingen. We illustreren de theorie aan de hand van voorbeelden op verschillende bestuursniveaus, op interactieve wijze, wat jou moet toelaten om jouw rol in een bij uitstek politieke omgeving beter te begrijpen.

Door wie?

De opleiding wordt gedoceerd door prof. Dr. Bram Verschuere, professor Bestuurskunde Universiteit Gent.

Programma

De opleiding zal bij voorkeur fysiek plaatsvinden, indien de omstandigheden het niet toelaten kan in onderling overleg overgeschakeld worden naar online sessies via MS Teams.

Opmerkingen

Na ontvangst en verwerking van uw inschrijving sturen wij u een bevestiging (incl. wegbeschrijving in geval van on campus). Na inschrijving wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal en een MS Teams link in geval van online sessie, wordt voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers. Na afloop van de opleiding wordt een attest van deelname uitgereikt en op het platform ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgt u als deelnemer een evaluatieformulier om feedback te geven over deze opleiding.

Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen. De opleiding kan door de academie steeds geannuleerd of verschoven worden wegens te weinig deelnemers.

Cursusnummer:
Politiek - ambtelijke verhoudingen
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Economie, business en (publiek) management
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023, 2023 - 2024
Startdatum:
30.11.2023
Contactpersoon:
febacademy@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.