PNF2: Doelgericht verhogen van proprioceptie, mobiliteit, kracht en stabiliteit m.b.v. kinetische ketens vanuit het onderste lidmaat

Start op 28.10.2022

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_PNF2.22 Nederlands
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Neurologische aandoeningen

Beschrijving

Opmerking: Om deze module te volgen hoeft u niet de eerste module gevolgd te hebben.

Als kinesitherapeut zijn we dagdagelijks bezig met het trainen van proprioceptie, mobiliteit, kracht en stabiliteit bij specifieke indicaties t.h.v. spieren en gewrichten. Het aanspreken van andere spieren (synergisten of antagonisten) in de kinetische keten biedt hierbij heel wat extra kansen die nog te vaak onbenut blijven! In tal van indicaties kunnen proprioceptie, mobiliteit, kracht of stabiliteit m.b.v. kinetische keten oefeningen doelgericht (en voor de patiënt in een goed herkenbaar bewegingsverloop) worden geoefend.

Dominiek Beckers, senior instructor P.N.F. (proprioceptieve neuromusculaire facilitatie), kinesitherapeut en internationaal gerespecteerde auteur van handboeken over dit concept, zal de cursisten opleiden in het werken met veel voorkomende bewegingspatronen in het onderste lidmaat. De focus ligt op hands-on oefenen van technieken. Ook zal casusgericht gewerkt worden, met als doel uw kennis én vaardigheden (ook klinisch redeneren) bij het werken in kinetische ketens te verhogen. Deze technieken zijn veelzijdig toepasbaar, o.m. bij personen met een musculoskeletale en/of neurologische aandoening, bij sporters, ...

In deze module wordt gefocust op doelgericht verhogen van proprioceptie, mobiliteit, kracht en stabiliteit m.b.v. kinetische ketens vanuit het onderste lidmaat.

Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie (PNF) is zowel een filosofie als en behandelconcept dat rond 1940 ontwikkeld werd door dr. Kabat en Margaret (Maggie) Knott. Dit concept integreert principes van motorisch leren bij het oefenen van doelgerichte functionele activiteiten. Vooral in de eerste en cognitieve stadia van motorische controle en motorisch leren zijn de manuele facilitatietechnieken belangrijke hulpmiddelen. Via gerichte facilitatieprincipes en technieken ambieert de therapeut steeds een hoger motorisch niveau te bereiken dan de patiënt alleen zou behalen. Het concept is continu in evolutie en biedt heel wat toepassingsmogelijkheden voor zowel patiënten met centraal neurologische, meer lokale neuromusculaire en tevens orthopedische problemen.

De laatste decennia werd dit concept wereldwijd met succes verspreid door de IPNFA (de International PNF Association)

Opmerkingen

Onze cursussen gaan standaard door van 9u tot 17u, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie aangevraagd bij Pro-Q-Kine

Cursusnummer:
IC_PNF2.22
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Startdatum:
28.10.2022
Lesgevers:
Dominiek Beckers
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.