PNF1: Doelgericht verhogen van proprioceptie, mobiliteit, kracht en stabiliteit m.b.v. kinetische ketens vanuit het bovenste lidmaat

Start op 11.03.2022

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_PNF2.22 Nederlands
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Kinesitherapie bij neurologische aandoeningen

Beschrijving

Heel wat functionele bewegingen verlopen in herkenbare bewegingspatronen. Zo kunnen we bv. gelijkenissen herkennen tussen de armbeweging bij werpen of timmeren, of tussen een forehand-beweging in het tennis en stofzuigen (of boksen)…Bij dergelijke bewegingspatronen werken spieren op zo’n manier samen dat ze elkaars werking ondersteunen en de beweging in de kinetische keten krachtiger wordt .
Oefenen in kinetische ketens laat toe om functionele bewegingen te verbeteren, met name de vlotheid, de kracht, de stabiliteit of de R.O.M. ervan. Gericht oefenen in kinetische ketens leidt m.a.w. tot een verhoogde functionaliteit.

Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie (kortweg P.N.F.) is een therapeutisch oefenconcept dat gericht is op het trainen van kracht, stabiliteit, amplitudo en/of motorische controle in functionele bewegingspatronen. P.N.F. biedt vele en ruime toepassingsmogelijkheden voor patiënten met neurologische én muskuloskeletale klachten (peesontstekingen, instabiliteit, spierverkortingen of contracturen, houdingsafwijkingen, …).

Dominiek is Senior Instructor bij de International PNF Association (IPNFA). Hij is een wereldautoriteit terzake en publiceerde o.m. "PNF in Practice" (ISBN 978-3-642-34987-4: Springer). Dominiek werkte als kinesitherapeut in het revalidatiecentrum van Hoensbroek (NL) waar hij betrokken was bij de revalidatie van dwarslaesiepatiënten. We zijn dan ook blij om Dominiek als lesgever voor deze cursus te mogen ontvangen in Gent. Kwaliteit gegarandeerd!

De cursus zal vnl. bestaan uit praktijk, weliswaar na een kadering van de basisprincipes. Tijdens deze 2 dagen zal vnl. worden ingegaan op arm- en nekpatronen, waarbij specifieke technieken worden toegepast gericht op het verbeteren van kracht, stabiliteit en mobiliteit. Er wordt ruim tijd voorzien om de gedemonstreerde technieken zelf in te oefenen.

De cursus gaat door in een live-format (niet online).
Alvast heel welkom !

Opmerkingen

Onze cursussen gaan standaard door van 9u tot 17u, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie aangevraagd bij Pro-Q-Kine

Cursusnummer:
IC_PNF2.22
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2020 - 2021, 2021 - 2022
Startdatum:
11.03.2022
Lesgevers:
Dominiek Beckers
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.