Mijn communicatiestijl: wat doet die met een ander?

Start op 03.10.2023

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_MCS23 Nederlands
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Manuele therapie , Multidisciplinair , Ergotherapie , Logopedie , Audiologie , Levensstijl

Beschrijving

Waarom word ik boos, ben ik gefrustreerd en voel ik me niet begrepen tijdens een gesprek? Hoe kan ik ervoor zorgen dat een discussie niet escaleert in een conflict, we niet in rondjes blijven draaien en toch tot een constructief gesprek kunnen komen?

Praten en luisteren: hoe zit (mijn) communicatie eigenlijk in elkaar?

We ontwikkelen als mens over de jaren heen een bepaalde manier van praten en luisteren in relatie tot anderen en dat kan soms best lastig zijn.

Misschien voel je je gefrustreerd of zelfs machteloos omdat je er maar niet in slaagt de ander duidelijk te maken hoe je iets bekijkt en dat er heel wat verschillende manieren zijn om naar een situatie te kijken. Heb je je al afgevraagd hoe jij praat als je gestresseerd of boos bent en de ander wil overtuigen van jouw gelijk? Begin je dan te ratelen en door te drammen, of trek je je net terug? Of weet je wel dat het best is even afstand te nemen, maar loop je toch nog telkens opnieuw vast in jouw eigen valkuil?

Deze cursus ontleedt jouw specifieke manier van communiceren in verschillende situaties. Wat doet jouw manier van praten met de ander? Hoe komt wat je zegt effectief over bij de ander?

Hoe ga ik om met een meningsverschil? Welke gedachten en gevoelens heb ik bij een lastig gesprek? Waarom gedraag ik me soms anders dan ik zelf zou willen? Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen? En hoe krijg ik die valkuilen onder controle?

Waarschijnlijk ken je jouw kwaliteiten maar al te goed, maar ben je je er nog niet bewust van dat die tegelijk een valkuil kunnen zijn. Dienstbaar zijn, streven naar kwaliteit, altijd vooruit willen: op zich zijn het prima eigenschappen, maar soms lopen we net daarop vast.

Als mens functioneren we dankzij onze kwaliteiten goed in optimale omstandigheden. Wanneer we evenwel te veel ballen tegelijk in de lucht moeten houden, komen onze scherpe kantjes wel eens naar boven.

Hoe kunnen we op een bewuste manier omgaan met onze talenten, zodat we vooral energie halen uit wat we goed kunnen? De inzichten die je in deze cursus opdoet, helpen jou om op een andere manier in dialoog of conflict te gaan. We zetten hierbij sterk in op het verwerven van inzicht in het eigen communiceren en onze kwaliteiten als individu.

We geven ook tips mee waarmee je concreet aan de slag kunt zodat je tot een beter resultaat komt voor alle betrokken partijen.

Deze eendaagse opleiding bestaat uit twee delen: hoe ziet mijn communicatiestijl eruit, en wat doet die met de ander? Wat zijn mijn kwaliteiten als mens, maar ook mijn valkuilen?

Het is een praktisch gerichte dag, waarbij je als deelnemer bewust wordt van je manier van omgaan met uitdagende situaties, zowel in relatie tot anderen (patiënten, zorgverleners, …) als in relatie tot jezelf.

Leerdoelen:

1. Na de opleidingsdag ben je je meer bewust over jouw persoonlijke communicatiestijl ten aanzien van je omgeving (je patiënten, je mede-zorgverleners, je naasten, …);

2. Na de opleidingsdag heb je meer inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen.

Doelgroep:

Kinesitherapeuten, Ergotherapeuten, Audiologen en Logopedisten

Opmerkingen

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen tijdens de on campus cursusdag.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.

Accreditatie bij Pro-Q-Kine.

Cursusnummer:
IC_MCS23
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024, 2024 - 2025
Startdatum:
03.10.2023
Lesgevers:
Katrien Bartholomeeusen
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.