Meerdaagse cursus handtherapie: een evidence en practical based multidisciplinaire benadering

Start op 01.10.2021

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_HRV21 Nederlands
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Multidisciplinair

Beschrijving

Cursusdata: start op 01/10/2021- 8 dagen

Onze cursussen gaan standaard door van 09.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, broodjesmaaltijd en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie: 24 punten- aangevraagd bij Pro-Q-Kine

Inhoud

Het doel van deze meerdaagse cursus is om de deelnemers (kinesitherapeuten en ergotherapeuten) een allround inzicht te geven over de verschillende facetten van handtherapie, gaande van conservatieve behandelingen tot postoperatieve nabehandelingen van eenvoudige tot complexere pathologieën. De deelnemers zullen een grondige onderbouwing krijgen via zelfstudie en presentaties van verschillende collega’s uit het werkveld. Niet enkel handtherapeuten maar ook ervaren handchirurgen zullen worden ingeschakeld voor de nodige kennisoverdracht. Deze meerdaagse cursus poogt een praktische benadering te verschaffen voor verschillende pathologieën, met het leren herkennen van symptomen, correct objectief evalueren en het best mogelijke behandeltraject te starten. Met andere woorden een combinatie van Evidenced Based Medicine en Evidenced Based Practice en praktisch onderricht bij verschillende topics, zijnde o.a. Dupuytren, handoedeem, litteken behandeling, flexorpees en extensorpees letsels, fracturen, wekedelen trauma, polsklachten, artrose en reuma, Carpaal tunnel syndroom en evaluatiemethoden. De 6 lesdagen worden afgesloten met een snijzaal dag waar handchirurgen verschillende operatietechnieken zullen demonstreren in combinatie met anatomisch onderricht. 
Op de eerste lesdag zal een theoretische toets afgenomen worden om te peilen naar de voorkennis van de deelnemers. Dit geeft de opleiders en de deelnemers zelf een inzicht waar ze staan.
Om deze cursus meer lading te geven en ervoor te zorgen dat de nieuwe geleerde kennis echt geassimileerd wordt zal op de 6de cursus dag een toets georganiseerd worden welke verplicht is (naast 90 procent aanwezigheid) om het attest te ontvangen (met vermelding voldaan aan de opleidingscriteria).
Via deze weg kunnen de deelnemers achteraf aantonen dat zij een betere kennis hebben van handletsels en een betere zorg kunnen leveren. Dit kan een start zijn als beginnend handtherapeut of een grondige heropfrissing en actualisering van de kennis voor reeds actieve handtherapeuten.

Programma

Vrijdag 01 oktober 2021:Orieterende Toest, De pols, anatomie; onderzoek; meten en evalueren

Zaterdag 02 oktober 2021:De pols bhandeling; Anatomie, Onderzoek en Behandeling weke delen letsels van de vinger

Vrijdag 19 november 2021: Dupuytren en litteken behandeling

Zaterdag 20 november 2021: Artrose en Reuma, onderzoek en behandeling

Zaterdag 17 december 2021: Fracturen in de hand, Oedeem behandeling

Zaterdag 18 december 2021: Peesletsels

Vrijdag 14 januari 2022: Eindtoets en spalktherapie; spalktherapie in handrevalidatie, een praktische toepassing van eenvoudige spalken

Zaterdag 15 januari 2022: Herkansing / Dissectie dag

Cursusnummer:
IC_HRV21
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2020 - 2021, 2021 - 2022
Startdatum:
01.10.2021
Lesgevers:
MSc. Paul De Buck
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.