Leesdossier revisited: een inspiratiesessie voor leerkrachten Nederlands

Start op 18.01.2022

Taal en literatuur

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 21/NED/032B Nederlands

Hoe motiveer je leerlingen om te lezen? Hoe zorg je ervoor dat het leesdossier geen stapel saai verbeterwerk wordt, met lectuurtaken over boeken die de leerlingen misschien niet eens gelezen hebben? En hoe ontsnap je aan leeslijsten met altijd maar diezelfde klassiekers?

Beschrijving

Deze sessie biedt je een kader voor literaire leesvaardigheid, inspirerende en gebruiksklare voorbeelden om het leesdossier op een originele manier te benaderen en ruimte om onderling ideeën uit te wisselen.

Programma

Na een algemene inleiding over het leesdossier, de nieuwe eindtermen en de cesuurdoelen stellen de drie lesgevers hun eigen invalshoek op het leesdossier voor: van graphic novels, over non-fictie, tot een echte boekenclub. We delen ons lesmateriaal, onze praktijkervaringen en enkele concrete boekentips. We bespreken ook een aantal manieren om efficiënt en effectief feedback bij een leesdossier te geven zonder je in het verbeterwerk te verliezen. Ten slotte blijft er tijd voor interactie en wisselen we onderling good practices uit. Op deze manier heb je aan het einde van de sessie heel wat frisse ideeën en concreet materiaal voor een (vernieuwd) leesdossier op zak.

Cursusnummer:
21/NED/032B
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Taal en literatuur
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
18.01.2022
Lesgevers:
Mitte Schroeven is leerkracht Nederlands en Engels aan het Sint-Ritacollege in Kontich. Ze werkt momenteel via een detachering voor Het Archief voor Onderwijs en is auteur bij Digitale Methode tweede graad, waar ze de leerlijn literatuur mee uitwerkt.

Tim Nelissen is leerkracht Nederlands en Engels in de derde graad aan het Sint-Norbertusinstituut (campus Sint-Jan) in Antwerpen. Naast zijn lesopdracht coördineert hij ook de 3de graad aso.

Anneleen De Hert is leerkracht Nederlands, integrale opdrachten en woordkunst in de tweede en derde graad aso/tso van het Sint-Annacollege Antwerpen en heeft ondertussen vijf jaar ervaring in de onderwijspraktijk. Daarnaast werkt ze voor een nieuwe lesmethode Nederlands mee aan de leerwerkboeken van de derde graad.
Locatie

Universiteit Antwerpen, Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 103 (eerste verdieping)

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.