Kine-club / Revalidatie van de post-COVID patiënt: waar staan we?

Start op 07.09.2021

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° KC_21.1 Nederlands
Tags: Online aanbod , Generiek toegankelijke kinesitherapie , Kine Club , Kinesitherapie bij inwendige aandoeningen

Beschrijving

Datum: 07/09/2021 - van 19u30 tot 21u45.

Inschrijving: via Pro-Q-Kine - Pe-Online kalender

CORONA, het laat niemand onberoerd. Als COVID-patiënten de afdeling Intensieve Zorgen verlaten, wordt de revalidatie verder opgevolgd door de lokale kinesitherapeut in de periferie. Patiënten zitten met heel wat vragen waarop de kinesitherapeut het antwoord (nog) schuldig blijft, omdat er voorlopig te weinig data zijn waarop richtlijnen kunnen worden gebaseerd. Op de vooravond van de internationale 'Dag van de Kinesitherapie', die volledig in het teken staat van 'Rehabilitation of long COVID', biedt ACREHAB - Academie voor Revalidatiewetenschappen u een houvast en enkele antwoorden via dit gratis webinar.

Via de volgende link kan u inloggen voor deze online Kine-club:
https://ugent-be.zoom.us/j/95571772789?pwd=a2VjMTcrY1lMS0ZJWmFJWGs4TC93Zz09

Meeting ID: 955 7177 2789 / Passcode: xdyX60qx

OPGELET: Collega's die voor deze navormingsactiviteit accreditatiepunten wensen voor hun Pro-Q-Kine kwaliteitsportfolio dienen effectief te registreren: ofwel rechtstreeks via de PQK-agenda of via deze link.

Programma

19u30: Introductie door Prof. Dr. Philip Roosen, voorzitter van ACREHAB - Academie voor Revalidatiewetenschappen UGent

19u40: COVID, een jaar later: hoe zit dat nu met die long-COVID ? door Dr. Yannick Vande Weygaerde, longarts (UZ Gent)

20u20: Revalidatie na COVID-19 ? door Bihiyga Salhi, post-doc kinesitherapeute (UZ Gent)

21u10: De relatie tussen verstoorde smaak en spierafbraak door Bart Geurden, PhD (UAntwerpen)

Opmerkingen

De eerste golf van gehospitaliseerde COVID patiënten werd opgevolgd in het UZ Gent en na een jaar nog eens teruggezien. Elke patiënt werd uitgebreid gevraagd naar resterende klachten dewelke met mMRC, HADS, CIS en SF-36 probeerden geobjectiveerd te worden. Testings gebeurden oa. via longfunctie, bloedafname, spierkracht, 6min wandeltest en CT thorax indien nodig.

Patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt, zullen allemaal op een ander tempo herstellen en dit afhankelijk van meerdere factoren. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spierzwakte en verminderde concentratie. Om deze klachten zo goed als mogelijk in kaart te brengen zijn specifieke tests nodig, opdat er een individueel programma kan worden opgesteld.

Olfactorische dysfunctie is een van de vroegste symptomen van COVID-19 en bij ± 15% van alle patiënten blijft dit probleem langer aanhouden dan zes maanden. Dit kan leiden tot gestoorde voedselinname en malnutritie. Selectieve smaaksturing, een innovatieve gastrologische benadering, biedt hier een mogelijke oplossing.

Leerdoelen: Deelnemers kennen na het volgen van deze webinar de antwoorden op volgende vragen:

Wat dient er verstaan te worden onder long-COVID? Wat is te verwachten orgaanschade na COVID? Wat is het post-ICU syndroom?

Welke aandachtspunten heeft een post-COVID 19 nodig? Welke soort training is onontbeerlijk bij herstel van een COVID-19 patiënt?

Welke zijn de drie onafhankelijke systemen die de smaakgewaarwording bewerkstelligen bij de mens? Wat is de relatie tussen verstoorde smaak en spierafbraak?

Inschrijving: via Pro-Q-Kine - Pe-Online kalender

Cursusnummer:
KC_21.1
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2020 - 2021, 2021 - 2022
Startdatum:
07.09.2021
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.