Hypermobiliteit: hoe pak je dit aan?

Start op 13.12.2022

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_HPM22 Nederlands
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Manuele therapie , Inwendige aandoeningen , sport , Multidisciplinair

Beschrijving

Inhoud:

Diagnostische informatie: Patiënten met hypermobiliteit kunnen onderling in diagnose verschillen. Voorbeelden zijn het Ehlers-Danlos syndromen (EDS), de hypermobiliteit-spectrum-aandoeningen (HSD), en andere erfelijke bindweefselaandoeningen (HCTDs). Elke diagnose gaat gepaard met hypermobiliteit, maar brengt andere noden en risico’s met zich mee. De cursist krijgt zicht op dit indrukwekkende landschap van diagnoses en leert te herkennen wanneer een patiënt voor verder onderzoek moet verwezen worden naar een genetisch centrum. De cursist leeft tevens het onderscheid maken tussen HSD en monogene erfelijke bindweefselaandoeningen, zoals de verschillende types EDS, het Marfan syndroom, Loeys-Dietz, Osteogenesis Imperfecta, enz.

Intake: De therapeut leert de juiste vragen stellen om een zicht te krijgen op het risicoprofiel van een patiënt met hypermobiliteit. Soms kunnen verdoken risico’s aanwezig zijn, zoals vasculaire fragiliteit of orgaanfragiliteit, die de keuze van de behandeltechnieken beïnvloed.

  • Anamnese: Screenen naar de noden van de patiënt, indicaties voor manuele therapie en oefentherapie, evalueren van de risico’s
  • Kinesitherapeutisch onderzoek: Screening naar laxiteitscreening en evaluatie van de motorische controle. Typische voorbeelden van dysbalans tussen hypermobiele en hypomobiele regio’s worden besproken.

Behandeling: De therapeut krijgt de tools in handen om manuele technieken en oefeningen aan te passen aan de patiënt met hypermobiliteit. Meerdere misverstanden worden besproken.

  • Selectie van manuele technieken bij hypermobiliteit
  • Spierversterkende oefeningen bij hypermobiliteit
  • Mag stretching bij hypermobiliteit?
  • Informatie bij enkele specifieke regio’s (CWZ, kaak, LWZ en bekken, schouder)

Braces en splints: De misverstanden over bracegebruik worden besproken. In ditzelfde onderdeel wordt het gebruik van silver ring splints voor hypermobiliteit in de handen in detail besproken door handtherapeute Nathalie Schelpe.

  • Verstandig brace-gebruik
  • Silver ring splints voor de vingers
  • Ergonomie voor de pols

Doelgroep:
De cursus is gericht op kinesitherapeuten. Daarnaast kan elke arts (huisarts, fysisch geneesheer, reumatoloog), paramedicus (bv. ergotherapeuten), bewegingstherapeut of personal trainer met interesse in hypermobiliteit de cursus volgen.

Opmerkingen

Onze cursussen gaan standaard door van 9u tot 17u, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie toegekend door Pro-Q-Kine: 12 punten

Cursusnummer:
IC_HPM22
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Startdatum:
13.12.2022
Lesgevers:
Inge De Wandele
Lies Rombaut
Nathalie Schelpe
Hanne De Schacht
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.