Gerechtelijke bemiddeling: een aparte aanpak (2022-2023)
Psychologie
Psychologie
Gerechtelijke bemiddeling is een specifieke context die dus ook om een specifieke aanpak vraagt. Het is niet omdat mensen op de zitting ja gezegd hebben aan de rechter dat dit ook een echte ja betekent. Vaak stappen mensen mee in de doorverwijzing onder druk van de omstandigheden. Aangezien vrijwilligheid één van de fundamenten is van bemiddeling moet er vaak extra werk worden geleverd door de bemiddelaar om op zoek te gaan naar wat voor beide betrokkenen zinvol zou kunnen zijn. Door de nieuwe bemiddelingswet waarbij de rechter één van de twee kan verplichten om mee te stappen in bemiddeling als de ander ja zegt, staat vrijwilligheid nog zwaarder onder druk. Vaak gaat het in gerechtelijke bemiddeling ook om hoog conflictueuze situaties die slepend zijn. Terzelfdertijd biedt deze context ook heel wat kansen.
We ontwikkelden een manier van werken die met deze grote complexiteit rekening houdt. We starten met een gesprek apart met elke betrokkene, bekijken de rol van de advocaat en hoe die kan meewerken tijdens de bemiddeling. We doorlopen een volledige procedure en leggen telkens de klemtonen die nodig zijn. We oefenen in de specifieke interventies die nodig zijn om van een gerechtelijke bemiddeling een echte samenwerkingscontext te maken.
Één sessie: vrijdag 21/04/2023 (van 9u30 tot 15u30).
Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.