Gerechtelijke bemiddeling: een aparte aanpak

Start op 17.06.2022

Recht

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 2122-bem-gerechtelijk Nederlands
Tags: Alles , Advocaat , Magistraat (via IGO) , Notaris , Politie , Geschillenbeslechting (bemiddeling, procesrecht, arbitrage)

Beschrijving

Gerechtelijke bemiddeling is een specifieke context en vraagt om een specifieke aanpak. Mensen stemmen soms in met verwijzing naar bemiddeling onder druk van omstandigheden. Vrijwilligheid is fundamenteel voor bemiddeling en dus moet de bemiddelaar extra werk leveren om in deze context op zoek te gaan naar wat voor de betrokkenen zinvol kan zijn. De nieuwe bemiddelingswet voorziet dat de rechter wanneer één partij instemt met bemiddeling ook de andere kan verplichten om mee te stappen in bemiddeling. Daarnaast gaat het in gerechtelijke bemiddeling dikwijls om slepende hoog conflictueuze situaties. Terzelfdertijd biedt deze context ook heel wat kansen.
We ontwikkelden een manier van werken die met deze complexiteit rekening houdt. We starten met een gesprek apart met elke betrokkene, bekijken de rol van de advocaat en hoe die kan meewerken tijdens de bemiddeling. We doorlopen een volledige procedure en leggen telkens de klemtonen die nodig zijn. We oefenen in de specifieke interventies die nodig zijn om van een gerechtelijke bemiddeling een echte samenwerkingscontext te maken.

Programma

Één sessie: vrijdag 17/06/2022 (van 9u30 tot 16u30).

Opmerkingen

Indien de coronamaatregelen geen fysieke lessen toelaten, zullen de vormingen online plaatsvinden.

Cursusnummer:
2122-bem-gerechtelijk
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Recht
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
17.06.2022
Lesgevers:
Franky De Meyer
Chris De Bruyne
Contactpersoon:
gandaius@ugent.be
Locatie

VCOK

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.