Onderwijs en pedagogie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 22/STM/070A Nederlands

Tijdens dit nascholingstraject leer je zelf tekstueel Arduino’s programmeren met de meest moderne online en offline tools.

Beschrijving

We programmeren enkel tekstueel (niet grafisch) in embedded C. We gebruiken hiervoor de online en offline Arduino IDE compiler. Goed programmeren kan je niet op 1 dag leren, vandaar de bewuste keuze voor 3 dagen zodat we een solide basis kunnen leggen. We hebben hierbij ook ruim aandacht voor de manier waarop je deze materie kan overbrengen naar je leerlingen via relevante en uitdagende projecten.

Programma

Dag 1 van 3: Basis

Tijdens dag 1 leer je de basishandelingen van het Arduino programmeren. We verkennen de hardware en schrijven onze eerste eenvoudige programma’s om outputs aan te sturen en om inputs in te lezen. Je kan na deze dag zelf actuatoren aansturen en sensoren inlezen.

Onderwerpen: digitale outputs, pwm outputs, versterkte outputs, digitale inputs, analoge inputs, seriële monitor, seriële plotter, smart sensoren en actuatoren

Dag 2 van 3: Coderen

Tijdens dag 2 ligt de focus op het echt leren programmeren in embedded C, iets wat in de meeste opleidingen te weinig aandacht krijgt. Je leert de toepassingsmogelijkheden van de verschillende programmeerstructuren kennen via oefeningen. We hebben aandacht voor correct gebruik van variabelen en voor een ordelijke structuur. Ook het gebruik van flowcharts als hulpmiddel in het oplossen van programmeerproblemen komt aan bod.

Onderwerpen: if/then/else, for-loop, while, case, ordelijk programmeren, variabelen en geheugengebruik, flowcharts

Dag 3 van 3: Internet of Things

Op de derde dag koppelen we onze Arduino met enkele muisklikken via Wifi aan het internet. De sensoren die we aan onze Arduino hangen kunnen we nu van eender waar ter wereld volgen via een PC of app, en het licht thuis aan of uit zetten met je smartphone is kinderspel geworden. Je zal verbaasd zijn van de eenvoud waarmee je zelf IoT-toepassingen kan uitwerken.

Er is een hardwareset t.w.v. €75 inbegrepen met een krachtige Arduino van de nieuwste generatie met ingebouwde IoT-connectie en de nodige sensoren en actuatoren om alle oefeningen tijdens en na de nascholing zelf uit te testen.

Al het ontwikkelde lesmateriaal wordt ook digitaal meegegeven zodat je dit als basis kan gebruiken voor je eigen lessen.

Cursusnummer:
22/STM/070A
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Onderwijs en pedagogie, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
14.11.2022
Lesgevers:Bart Huyskens is leraar elektronica en informatica met meer dan 20 jaar ervaring. Hij ontwikkelt zelf hardware en software voor onderwijs. Ook na de nascholing blijft hij bereikbaar voor ondersteuning tijdens je lessen.
Locatie

Sint-Jozefinstituut, Jozef Hendrickxstraat 153, 2900 Schoten

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.