F-04 : Technologie van dierlijke producten: trends en toepassingen.

Start op 21.05.2026

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° F-04 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Veterinaire Volksgezondheid

Beschrijving

In deze opleiding wordt enerzijds de basistechnologieën voor de productie van vlees-, en visproducten kort besproken en anderzijds ingegaan op een aantal trends en nieuwe technologieën. Er is speciale aandacht voor de beheersing van post-contaminatie na verhitten, het verpakken en de productie van vleesvervangers.

Inhoud:

  • Basistechnologieën van productie van vlees- en visproducten
  • Beheersing van post-contaminatie
    • Verhitting in de verpakking
    • Warm afvulproces
    • Aseptisch afvullen
    • Na-pasteurisatie
    • Gebruik van additieven
      • Beheersing van Listeria monocytogenes: gebruik van acetaat en lactaat
      • Beheersing van Clostridium botulinum: consequenties van nitrietreductie
  • Verpakken van vlees, vis en afgeleide producten
  • Productie van vleesvervangers

Leerdoelstellingen:

  1. Inzicht hebben in de verschillende technologieën gebruikt in de productie van vlees- en visproducten en hoe deze elkaar logisch opvolgen, met focus op processen die de microbiologische kwaliteit van het eindproduct beïnvloeden.
  2. Kennis hebben van een aantal nieuwe technologieën en inzichten ter beheersing van nabesmetting van verhitte producten, het verpakken van vlees- en visproducten en de productie van vleesvervangers.

Cursusnummer:
F-04
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2025 - 2026
Startdatum:
21.05.2026
Lesgevers:
Frank Devlieghere
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.