Gezondheidswetenschappen

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 22/VEI/016A Nederlands

Eerste hulp bij ongevallen (EHBO) kan elke dag van pas komen én levens redden. In het kader van de nieuwe eindtermen vormt het ook een deelinhoud van sleutelcompetentie 1: lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Beschrijving

Welke EHBO-competenties komen in het secundair onderwijs aan bod en beheers je dus ook best zelf? Hoe kan je die inhouden precies aanbrengen? Beide aspecten komen uitgebreid aan bod tijdens deze nascholing, net zoals de integratie in verschillende vakken en een mogelijke leerlijn.

Programma

Gedurende dit nascholingstraject verwerf je kennis, vaardigheden en attitudes omtrent:

  • de basisprincipes van eerstehulpverlening;
  • de vier stappen van eerste hulp bij ongevallen;
  • reanimatie en defibrillatie;
  • eerstehulpverlening bij bewustzijnsverlies, verslikking, epilepsie, diabetes, vergiftiging, hoofd- en wervelletsels, bloedingen, beroerte, pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden…;
  • eerstehulpverlening bij huidwonden, brandwonden, wonden en letsels aan beenderen, gewrichten en spieren, steken en beten, flauwte, hyperventilatie…

Het aanbrengen van de EHBO-inhouden gebeurt op een activerende manier door middel van diverse werkvormen afgewisseld met praktijkoefeningen die je zelf in jouw EHBO-lessen kan toepassen.

Gekoppeld aan het zelf ervaren van een mogelijke onderwijsaanpak, maak je een transfer naar concrete toepassingsmogelijkheden in jouw lessen. Aan de hand van korte praktijkvoorbeelden verdiep jij je onder andere in de opbouw van en aandachtspunten bij een demonstratie, (peer)feedback en een coachende aanpak bij praktijkoefeningen, het belang van modelleren. Ook een mogelijke leerlijn EHBO gelinkt aan de sleutelcompetenties komt aan bod.

Op het einde van het traject kan je meedoen aan een examen voor Bedrijfseerstehulp, waarna je het attest kan behalen.

Cursusnummer:
22/VEI/016A
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Gezondheidswetenschappen, Onderwijs en pedagogie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
23.05.2023
Lesgevers:Els Tanghe heeft jarenlange leservaring (zowel theorie-, praktijkvakken als stagebegeleiding) in verschillende zorggerelateerde opleidingen. Momenteel is zij aan de slag als lerarenopleider binnen de Educatieve Master van de Universiteit Antwerpen.

Jasmine Meysman heeft reeds 18 jaar ervaring als hulpverlener binnen een kruisvereniging. Daarnaast is ze ook reeds 10 jaar lesgever EHBO en staat ze in voor het opleiden en ondersteunen van nieuwe hulpverleners in de praktijk.

Locatie

Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers)

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.