Een fixatie-arm beleid in de praktijk: een leidraad naar integratie in de instelling

Start op 20.04.2023

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_FIX23 Nederlands
Tags: Ergotherapie , Ouderen

Beschrijving

Fixatie blijft een hot topic in onze hedendaagse zorg. Zowel vanuit de overheid als vanop de werkvloer is de vraag naar minder fixeren groot. Nogthans voelen veel medewerkers zich niet zeker bij dit thema. Veiligheid of vrijheid, het blijft een groot dillemma.

Ergo- en kinesitherapeuten zijn vaak de eerste zorgverstrekkers die zich bewust zijn dat minder fixeren kan en zelfs meer voordelen heeft dan nadelen. In eerste plaats voor de oudere, die zijn bewegings- en keuzevrijheid verhoogt ziet waardoor zijn levenskwaliteit stijgt, maar ook voor het zorgpersoneel dat veel meer voldoening uit zijn werk haalt en ook minder fysiek belast wordt. Het meekrijgen van collega’s en de organisatie is echter niet steeds evident.

Tijdens deze vormingsdag geven we je een leidraad mee om praktisch aan de slag te gaan met tips, trics en praktische oefeningen die je kan meenemen naar jouw werkvloer. We bespreken een stappenplan, aandachtspunten en valkuilen.

De overtuiging en het belang van fixatie-arm werken in de ouderenzorg wordt steeds meer gedragen in instellingen. Maar hoe begin je daar nu aan in de praktijk? Is er een stappenplan? Wat zijn aandachtspunten, valkuilen en gevaren? Hoe krijg je je collega’s mee? Wat met familie en artsen?

Leerdoelen:

1. Kennis hebben van de vormen van fixatie en de toepassingsgebieden

2. Inzicht hebben in de gevolgen van fixatie

3. Kennis hebben van alternatieven van fixatie

4. Inzicht hebben in verschillende werkvormen om fixatie te reduceren op de werkvloer

Doelgroep:

Kinesitherapeuten, Ergotherapeuten

Opmerkingen

Onze cursussen gaan standaard door van 9u tot 17u, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. Acrehab - DV.O103194 (onder voorbehoud)

Accreditatie aangevraagd bij Pro-Q-Kine

Cursusnummer:
IC_FIX23
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
20.04.2023
Lesgevers:
Ilse De Schryver
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.