‘De Hand Binnenstebuiten’ Meerdaagse navorming Handtherapie: Een evidence en practical based multidisciplinaire benadering (Module 1)
Kinesitherapie
Kinesitherapie
Cursusdata: start op 15/09/2023 - Totaal 10 dagen en 1 stage dag (48 PQK accreditatiepunten in totaal) in 2 verplichte modules die aansluitend gevolgd moeten worden, u dient echter apart in te schrijven voor elke module en elke module is apart geaccrediteerd.
Onze cursussen gaan standaard door van 09.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.
Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen.
Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.
De deelnemers (kinesitherapeuten en ergotherapeuten) zullen door deze allround navorming handtherapie een heel brede kennis krijgen over de verschillende facetten van handtherapie, gaande van conservatieve behandelingen tot postoperatieve nabehandelingen, van eenvoudige tot complexere pathologieën. Gedurende 10 lesdagen en 1 stagedag zullen de deelnemers een grondige onderbouwing krijgen via zelfstudie en presentaties van verschillende collega’s uit het werkveld. Niet enkel handtherapeuten (kinesitherapeuten en ergotherapeuten) maar ook ervaren handchirurgen zullen worden ingeschakeld voor de nodige kennisoverdracht. Deze meerdaagse navorming poogt een praktische benadering te verschaffen voor verschillende pathologieën, met het leren herkennen van symptomen, correct objectief evalueren, en op basis van het klinisch redeneren het best mogelijke behandeltraject te bepalen. Met andere woorden een combinatie van Evidenced Based Medicine, Evidenced Based Practice en praktische oefeningen over verschillende topics.
Deze cursus is in de eerste plaats gericht op kinesitherapeuten en ergotherapeuten, zonder of met enige ervaring in handrevalidatie. Op de eerste lesdag zal een theoretische toets afgenomen worden om te peilen naar de voorkennis van de deelnemers. Dit geeft de opleiders en de deelnemers een inzicht van het kennisniveau. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe geleerde kennis echt geassimileerd wordt zal op het einde van module 2 een openboek examen georganiseerd worden. Een minimum score van 70% op het openboek examen (er is een herkansing mogelijk), een aanwezigheid van 90%, en een afgewerkte stage zijn nodig om een cursuscertificaat te ontvangen. Via deze weg kunnen de deelnemers achteraf aantonen dat zij een betere kennis hebben van handletsels en betere zorg kunnen leveren. Dit kan een start zijn als beginnend handtherapeut of een grondige heropfrissing en actualisering van de kennis voor reeds actieve handtherapeuten.
In module 1 wordt er voornamelijk aandacht besteed aan de complexe anatomie en biomechanica van de hand en vingers. Dit zal gebeuren tijdens de eerste 2 lesdagen aangevuld met een uitgebreid klinisch en objectief onderzoek van de hand. In de daaropvolgende lesdagen wordt er dieper ingegaan op anatomie in vivo, letsel van het kapselband apparaat van de hand, dupuytren, litteken en oedeemtherapie. Alles wat je nodig hebt om te starten met de behandeling van traumatische letsels van het kapsel-band apparaat of de nabehandeling van electieve ingrepen. Tijdens de laatste dag van deze 1ste module behandelen we een vaak voorkomend probleem met name artrose en reuma in de hand. Er wordt ingegaan op zowel de conservatieve als operatieve behandeling.
Met andere woorden de hand wordt binnenste buiten gedraaid!
1. Krijg een beter inzicht in de complexe anatomie en biomechanica van de hand;
2. Leer een goed en specifiek onderzoek uitvoeren van de pols, duim en vingers;
3. Verwerf een betere kennis van anatomie en biomechanica van de hand waardoor je betere en specifiekere behandelingen leert geven voor polsinstabiliteit en -laxiteit;
4. Leer betere oefentherapie geven bij patiënten met artrose en reuma in de hand, zowel conservatief als postoperatief;
5. Verwerf de nodige handvaten om weke delen letsels van de vingers te herkennen en correct te behandelen.
Kinesitherapeuten, Ergotherapeuten