Bijscholing 'Schrijfproblemen bij kinderen evidence based onderzoeken en behandelen'

Start op 09.09.2022

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° WEB-SMK22 Nederlands
Tags: Online aanbod , Pediatrische kinesitherapie

Beschrijving

Docenten Ingrid van Bommel van SchrijvenNL en Barbara De Mey van UGent zagen in hun praktijk veel kinderen met schrijfproblemen. Daarnaast meldden kinesitherapeuten en ergotherapeuten een grote behoefte aan een bijscholing rond schrijfproblemen met een sterke focus op het taakgerichte en een goede wetenschappelijke basis (evidence based). Zo is de bijscholing ‘Schrijfproblemen bij kinderen evidence based onderzoeken en behandelen’ tot stand gekomen.

Deze bijscholing bestaat uit 2 delen waarvoor je apart kan inschrijven: basis en verdieping. De basis bestaat uit 1 online lesdag en de verdieping uit 2 on campus lesdagen. Je kan de verdieping enkel volgen indien je de online basisopleiding hebt gevolgd.

Deze bijscholing is een samenwerking tussen UHasselt (Reval Academy), UGent (Academie voor Revalidatiewetenschappen) en SchrijvenNL.

Voor wie?
(Pediatrische) kinesitherapeuten, ergotherapeuten

Programma

Deel 1 | Basis: 09/09/2022 (online)

Tijdens deel 1 vertalen we de nieuwste inzichten vanuit de wetenschap naar de praktijk. Na deze lesdag ken je de basisprincipes die van belang zijn bij het klinisch redeneren (Modellen, HOAC II, ICF-CY) en kan je deze toepassen bij kinderen met eenvoudige schrijfproblemen. Ook volgende topics komen aan bod: wanneer is een kind toe aan schrijven in het 1ste leerjaar en wat zijn de mogelijke oorzaken van schrijfproblemen? Aan het einde van deze eerste lesdag kun je onderbouwd uitleggen waarom schrijven anno 2022 nog steeds belangrijk is, wat de relatie is tussen fijne motoriek en schrijven en of kinderen nu in blok of verbonden schrift moeten schrijven. Dit deel vraagt 5 uur voorbereiding.


Deel 2 | Verdieping: 7/10/2022 & 18/11/2022 (On campus) Inschrijven. https://www.uhasselt.be/schrijfproblemen.

Elk deel afzonderlijk zal slechts doorgaan indien voldoende deelnemers.

Uren: van 09.00 uur tot 16.30 uur (45 min middagpauze en ook in de ochtend en namiddag 15 min pauze)

Opmerkingen

Waarom deze opleiding volgen?

Na afloop van deze cursus kan je zowel eenvoudige als complexe schrijfproblemen efficiënt en hulpvraaggericht onderzoeken en behandelen volgens de recente wetenschappelijke inzichten. De meerwaarde van deze opleiding zit onder meer in de behandeling van een eigen casus en de gerichte en intensieve feedback door docenten Ingrid van Bommel en Barbara de Mey.

Deelnamevoorwaarden

Je bent bereid om voorafgaand aan iedere lesdag een voorbereiding te doen. Je ontvangt tijdig de syllabus met voorbereidingsopdrachten. Door deze gerichte voorbereiding is het mogelijk om tijdens de lesdagen meer accent te leggen op de praktische vertaalslag.

Je hebt ook een casus tot je beschikking om voor te bereiden voor lesdag 3. Je staat er open voor om deze casus te delen en hierover feedback te ontvangen van de docenten in het bijzijn van andere deelnemers.

Waar heb je les?

Deel 1: Online via Universiteit Gent

Deel 2: (On Campus) Inschrijven. https://www.uhasselt.be/schrijfproblemen.

Campus Diepenbeek, gebouw D
Vlot bereikbaar met de trein, de fiets, de bus en auto
Op 20 min. fietsen van centrum Hasselt

Cursusnummer:
WEB-SMK22
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Startdatum:
09.09.2022
Lesgevers:
Ingrid van Bommel
Barbara De Mey
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.