Recht

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° OPL005 Nederlands
Tags: Communicatie, taal, literatuur

Beschrijving

Deze module gaat in op de belangrijkste begrippen en procedures uit het asielrecht.

Het vluchtelingen- en het asielrecht situeren zich op het snijpunt van algemeen migratierecht en de universele mensenrechten. Terwijl regelgeving en beslissingen over wie, onder welke voorwaarden en volgens welke procedure, toegang krijgt tot het grondgebied, er mag verblijven en ervan verwijderd moet worden (migratierecht), traditioneel tot de nationale soevereiniteit van de staat behoort, kunnen mensenrechten daar beperkingen aan stellen. Een staat mag migranten die vervolging of andere ernstige schendingen van hun meest fundamentele rechten vrezen, niet zonder meer weigeren of terugsturen. Het toegangs- en verblijfsrecht van dergelijke migranten en de procedures om een ‘internationaal beschermingsstatuut’ (asiel) te bekomen, zijn in België grotendeels geregeld door het internationale vluchtelingenrecht: de vluchtelingenstatus in het Vluchtelingenverdrag van Genève; de subsidiaire bescherming en asielprocedures in gemeenschappelijke EU-reglementering.

Praktisch

  • Die modules vinden plaats vanaf 8 deelnemers, en kunnen gevolgd worden door de deelnemers van de permanente vorming of door beëdigde tolken en vertalers die zich willen bijscholen.

  • De lessen worden normaal gezien over twee avonden verspreid. Precieze data zijn nog niet bekend, maar de modules vinden jaarlijks in maart of april plaats (meer info volgt jaarlijks begin februari).

  • Wie in 2020-2021 ingeschreven was voor Beëdigd tolken kan gratis één bijscholing volgen. Meld op het inschrijvingsformulier dat je je voucher daarvoor wil gebruiken.

  • Wie nog vragen heeft over de permanente vorming of over de bijscholingen, kan mailen naar beedigd-tolken@ugent.be of beedigd-vertalen@ugent.be. De meeste vragen worden echter op deze website beantwoord. Voor u contact opneemt, gelieve dus eerst deze webpagina en onze 'Vaak gestelde vragen' (FAQ) grondig te overlopen.

Je kan alles nog eens nalezen op de website van Vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie

Cursusnummer:
OPL005
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Recht, Taal en literatuur
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
01.03.2022
Lesgevers:
Ruben Wissing
Contactpersoon:
humanitiesacademie@ugent.be
Locatie

Abdisstraat

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.