Van wetenschap naar 'there is no alternative'. Een kritische geschiedenis van de pandemie

10.10.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nvt Nederlands
Tags: sociale-geschiedenis-pandemie

Studium Generale lezing door Bert De Munck

Beschrijving

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. De lezingen worden in het Nederlands gegeven.

Programma

Maandag 10 oktober 2022 - 19.30 uur

In tijden van fake news en complotdenken geloven we graag dat wetenschap volstrekt neutrale en objectieve feiten aanlevert. Onder het motto ‘follow the science’ werd tijdens de Covid-19 pandemie gesteld dat beleid zich enkel maar hoeft te baseren op door experts aangeleverde data. Mensen die dit in vraag stelden werden in het beste geval ‘postmodernisten’ genoemd, als zouden ze wetenschap reduceren tot ‘een constructie’ of ‘een mening’. Nochtans is de werkelijkheid veel complexer dan de zwart-wit-tegenstelling wetenschap versus fake news doet vermoeden. In deze lezing zal vanuit een historisch en wetenschapsfilosofisch perspectief worden aangetoond dat wetenschap geen neutrale en objectieve data aanlevert. Met de pandemie als casus zal worden geargumenteerd dat wetenschappelijke gegevens onvermijdelijk getekend zijn door de historische context waarin ze tot stand komen, dat ze verweven zijn met politieke referentiekaders en dat ze, bijgevolg, politieke en ethische keuzes veronderstellen – zoniet opdringen. Tijdens de pandemie was dit de keuze om op het biologische overleven te focussen, waar geen alternatief voor leek te bestaan. Een historische genealogie van de rol van de wetenschap in de pandemie zal duidelijk maken waarom we geen alternatief zagen.

Cursusnummer:
nvt
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Sociale wetenschappen, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
10.10.2022
Lesgevers:
Bert De Munck (Universiteit Antwerpen - sociale geschiedenis)
Contactpersoon:
studgen@uantwerpen.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.