Tandblekingen en de behandeling van fluorosisvlekken
05.12.’25
05.12.’25
De vraag naar tanden bleken is nog steeds courant. De invloed van sociale media is hierbij niet meer weg te denken. Wanneer we de commerciële info mogen geloven, ligt er veel binnen het bereik.
Er bestaat sedert 2011 een stringente Europese regelgeving waarbij het maximale percentage waterstofperoxide dat bleekgelen mogen vrijstellen, aan banden legt. Dit heeft het protocol voor de tandarts moeilijker gemaakt. Deze regelgeving heeft inspirerend gewerkt bij fabrikanten die bleekproducten zonder waterstofperoxide vrij op de markt brengen. Vraag is of dit veilige gelen zijn; de beschikbare doch nog beperkte literatuur toont aan dat dit niet zo is.
Tijdens dit hoorcollege worden protocollen voor diverse types verkleuringen aangekaart alsook het omgaan met gevoeligheid in kader van bleken. De invloed van lichtactivatie (power bleaching) wordt uitgeklaard. De grenslijnen voor effectief bleken worden verduidelijkt.
Een vervelende vorm van tandverkleuring is de aanwezigheid van witte vlekken. Bij ‘milde’ vormen kan tandbleking helpen, bij ernstige vormen dient overgegaan te worden tot glazuur-microabrasie. Vandaag bestaat er een techniek i.e. ‘Resin Infiltration Technique” of “ICON” die een hulp kan bieden bij het maskeren van deze witte vlekken. Pro’s en Con’s worden belicht alsook de grens tot waar ICON nuttig is.