Tandblekingen en de behandeling van fluorosisvlekken

21.10.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° DLLL000042 Nederlands
Tags: Tandheelkunde en mondzorg

Beschrijving

Via de media worden ons nog steeds schoonheidsidealen opgedrongen. Stralend witte tanden zijn daar een voorbeeld van. Iedere tandarts wordt op regelmatige basis geraadpleegd door patiënten met een vraag naar de mogelijkheden van tanden bleken. Wanneer we de commerciële markt mogen geloven ligt er ongelofelijk veel binnen het bereik. De realiteit is jammer genoeg anders.

Tanden bleken vraagt kennis van de origine van de tandverkleuring (een aantal verkleuringen is zeer moeilijk te bleken) en dit op zich kan al een basis zijn om een patiënt een negatief advies te geven. Verder bestaat er verwarring tussen ‘whitening’ en ‘bleaching’ en ook hier zijn er duidelijk omlijnde grenzen, zij het dat deze niet steeds door een fabrikant op correcte wijze zijn meegegeven. Binnen de mogelijkheden van de tandblekingen zijn er ook verschillende bleekprocedures die door de tandarts dienen te gebeuren of die door de patiënt kunnen gebeuren, bleekproducten kunnen geactiveerd worden (powerbleaching), maar ook hier is het weer hetzelfde: er wordt veel geclaimd, maar de realiteit toont aan dat dit regelmatig anders uitvalt.

Een vervelende vorm van tandverkleuring is de aanwezigheid van witte vlekken, die overwegend fluorosisvlekken zijn. De behandelopties voor deze vlekken zijn beperkt. Bij milde vormen kan tandbleking helpen, doch bij ernstige vormen dient overgegaan te worden tot glazuur-microabrasie. Vandaag bestaat er een techniek onder de noemer ‘Resin Infiltration Technique” die optimaal esthetische resultaten biedt bij het maskeren van deze witte vlekken.

De organisatie gebeurt voorlopig nog door NTUGent. Meer info over deze studiedag kan u hier vinden.

Programma

Vanaf oktober kan u zich inschrijven voor het aanbod van 2023. Inschrijven verloopt dan via deze website (The GHALL).

Voor meer info kan u terecht bij Sabine De Thaye.

Cursusnummer:
DLLL000042
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Tandheelkunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
21.10.2022
Contactpersoon:
ghall@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.