Actualia gerechtsdeurwaarders: nieuw statuut en de informatieverplichting inzake rechtsmiddelen

17.05.’23

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GA041-gerechtsdeurwaarders Nederlands/Engels Online beschikbaar
Tags: Rechtsdomeinen

Beschrijving

Het beroep van gerechtsdeurwaarder is niet weg te denken in het Belgische procesrecht. De gerechtsdeurwaarder heeft een belangrijke taak vóór en na het proces. Daarom juist wordt hij als openbaar, ministerieel ambtenaar onderworpen aan een bijzondere tuchtregeling. Een grote hervorming van het tuchtrecht van gerechtsdeurwaarders en notarissen werd voltrokken.

Ook het sociaal statuut van de gerechtsdeurwaarder kent een ommezwaai. Er wordt een leeftijdsgrens voor het ambt van gerechtsdeurwaarder ingevoerd. Er is sprake van digitalisering van het stageboekje. En er zijn wijzigingen in de materie van de benoemingsprocedures van gerechtsdeurwaarders, alsook veranderingen voor de waarnemende gerechtsdeurwaarder en het plaatsvervangingssysteem.

Bovendien is er sinds 1 januari 2023 een nieuwe informatieverplichting in werking getreden betreffende de vermelding van de rechtsmiddelen in exploten. Ook dat is een niet te miskennen aandachtspunt.

Vanuit de juridische dienst van de Nationale kamer van gerechtsdeurwaarders krijgen we deze interessante punten nauwkeurig toegelicht door mevrouw Charissa Voet (in het Nederlands) en mijnheer Nicolas Decock (in het Frans).

Programma

  • 13.30 uur: Voorstelling van de sprekers en opening van de studienamiddag door voorzitter Prof. dr. Piet Taelman
  • 13.35 uur: Het actuele sociaal statuut en tuchtrecht van de gerechtsdeurwaarder - Le statut social et le droit disciplinaire actuels de l'huissier de justice (Nicolas Decock)
  • 15.30 uur: Pauze
  • 16.00 uur: Quelques nouveautés de procédure dans la pratique de l'huissier de justice - Enkele procedurenieuwigheden in de gerechtsdeurwaarderspraktijk (Charissa Voet)
  • 17.30 uur: einde - uitgeleide door voorzitter Prof. dr. Piet Taelman

Cursusnummer:
GA041-gerechtsdeurwaarders
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Recht
Taal:
Nederlands/Engels
Startdatum:
17.05.2023
Contactpersoon:
gandaius@ugent.be
Locatie

Auditorium C

Meer informatie
Online beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.