Rechtskroniek voor het Notariaat 42
04.05.’23
04.05.’23
Het programma van deze 42ste editie van de Rechtskroniek voor het Notariaat is opgebouwd rond drie hoogst actuele thema’s. Zij zijn inhoudelijk erg uiteenlopend, maar delen de eigenschap dat zij van groot belang zijn voor de notariële praktijk. De sprekers nemen u graag mee doorheen alle nieuwigheden die de wetgever andermaal in petto blijkt te hebben.
Met de invoering van de wet van 22 november 2022 ‘tot wijziging van de wet van 16 maart 1803 op het notarisambt, tot invoering van een tuchtraad voor de notarissen en de gerechtsdeurwaarders in het Gerechtelijk Wetboek en diverse bepalingen’ beoogde de wetgever een verdere modernisering van het notarieel ambt, in lijn met de maatschappelijke en digitale evoluties. De nieuwe bepalingen betreffen onder meer de toegang tot het ambt, beogen een verdere digitalisering van de notariële akten, zorgen voor een vermindering van een aantal formaliteiten die gepaard gaan met het verlijden van sommige akten, en hervormen de tuchtprocedure volledig. Het KB van dezelfde datum zorgt voor de eerste ingrijpende aanpassing, sinds 1950, van de berekeningswijze van erelonen en kosten van notariële akten. We overlopen de impact van deze wijzigingen op de notariële praktijk.
Het stikstofdebat overheerst de laatste jaren het politieke debat. In deze bijdrage gaan we na waarom het teveel aan stikstof zo’n moeilijk oplosbaar probleem is en het spookbeeld van een vergunningenstop niet ondenkbeeldig is als er geen politiek stikstofakkoord komt.
De deadline voor de aanpassing van vennootschapsstatuten aan de bepalingen van het WVV komt snel dichterbij. Tijdens deze uiteenzetting gaan we in op een aantal aandachtspunten bij deze oefening. Verder wordt aandacht besteed aan de materie van het intern reglement na de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en wordt stilgestaan bij de digitale algemene vergadering na de tussenkomst van de wetgever. Tot slot wordt een eerste overzicht geboden van de nakende belangrijke hervorming van het insolventierecht.
De studiedag kan gevolgd worden via fysieke aanwezigheid in het auditorium en via livestream.
De inschrijvingsprijs per deelnemer bedraagt € 120 excl. btw (inclusief boek) of € 60 excl. btw (zonder boek). Een inschrijving mag op naam van een rechtspersoon genomen worden. FOD Justitie: magistraten kunnen zich kosteloos inschrijven.
Voor deze opleiding werden erkenningen/tussenkomst aangevraagd bij de Nationale Kamer van Notarissen, het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding en de Orde van Vlaamse Balies.
Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.