Panelgesprek: Hoe verontschuldigingen, fouterkenning en openheid bijdragen aan een duurzame oplossing van conflicten

10.10.’23

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GA048-conflictoplossing Nederlands Online beschikbaar
Tags: Rechtsdomeinen , Bemiddeling , Summer School / Webinars / on demand

Beschrijving

Wil je weten hoe je als jurist vandaag en morgen relevant blijft? Volg dan op dinsdag 10 oktober 2023 het symposium of één of meerdere van de panels georganiseerd door het Center for the Future of Dispute Resolution van de UGent.

Tijdens drie interactieve panels delen experts met verschillende achtergronden (zowel afkomstig uit het academische als uit het professionele veld) hun visie over drie grote thema’s: multidisciplinariteit, menselijkheid en robotisering. Deze thema’s overspannen het ruime veld van de conflictafhandeling, met inbegrip van de traditionele rechtbankprocedures, arbitrage en bemiddeling.

Programma

14.45 - 15.45 uur: Hoe verontschuldigingen, fouterkenning en openheid bijdragen aan een duurzame oplossing van conflicten

Kan de rechter de aansprakelijke veroordelen tot het aanbieden van excuses en zo ja, draagt dit iets bij? Heeft het aanbieden van spontane verontschuldigingen na een schadegeval nadelige gevolgen voor de aansprakelijkheidsbeoordeling? Of biedt het juist voordelen met het oog op bemiddeling of het bereiken van een minnelijk akkoord? Kan een open en transparante communicatie in de medische sector de kwaliteitsvolle zorg verbeteren?

  • Moderator: Drs. Jonathan Vandenbogaerde (Doctoraal onderzoeker UGent en advocaat balie Oudenaarde)
  • Sprekers:
    • Prof. dr. Sébastien De Rey (Universitair docent, afdeling Privaatrecht, UvA Docent, Leerstoel Rechtsgeleerdheid, KMS Gastprofessor, Centre de droit privé, UCLouvain)
    • Drs. Paulien Walraet (Doctoraal onderzoeker UGent, faculteiten Recht en Criminologie & Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen)
    • Prof. dr. Wannes Vandenbussche (Docent burgerlijk procesrecht UGent, advocaat Nederlandstalige balie Brussel)

Opmerkingen

  • Voor dit panelgesprek werd erkenning aangevraagd bij de Orde van Vlaamse Balies (OVB), het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO), de Federale Bemiddelingscommissie (FBC) en het Instituut voor Bedrijfsjuristen (IBJ).
  • Het panelgesprek kan zowel live on campus als online via livestream worden gevolgd.

Cursusnummer:
GA048-conflictoplossing
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Psychologie, Recht, Sociale wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
10.10.2023
Contactpersoon:
gandaius@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.