03.10.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nvt Nederlands
Tags: geneeskunde-oncologie-virussen-bacteriën

Studium Generale lezing door Filip Lardon

Beschrijving

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. De lezingen worden in het Nederlands gegeven.

Programma

Maandag 3 oktober 2022 - 19.30 uur

Micro-organismen tieren welig in onze veranderende wereld, zo leert de actualiteit ons duidelijk. Bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopisch kleine ziekmakers schijnen op de loer te liggen om de mensheid te veroveren. Maar is dat wel zo? Moeten we ze verafschuwen en ‘mijden als de pest’ of hebben ze ook nog wat positief in petto? Dat laatste zeer zeker. Om maar een voorbeeld te geven, virussen kunnen ons ook helpen in de wetenschappelijke strijd tegen kanker. Maar hun imago blijft slecht en ook dat is niet zonder reden. De recentste pandemie is het duidelijkste bewijs. In deze voordracht vertelt Filip Lardon wat die micro-organismen juist zijn, wat het verschil is tussen bacteriën, virussen, viroïden en schimmels, wat hun biologische betekenis is en hoe ons afweersysteem het gevecht met hen aangaat, al dan niet met ‘prikkende’ hulp van buitenaf.

Cursusnummer:
nvt
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Biomedische wetenschappen, Geneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
03.10.2022
Lesgevers:
Filip Lardon (Universiteit Antwerpen - oncologisch onderzoek)
Contactpersoon:
studgen@uantwerpen.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.