Diabetes en vasculaire complicaties. Welke impact heeft voeding en beweging?

03.12.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° WEB_DIA21 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , Inwendige aandoeningen , Ouderen , Online aanbod

Beschrijving

Diabetes of suikerziekte kent verschillende vormen, waarbij diabetes type 1 en type 2 de meest gekende zijn. Bij beide types hebben patiënten een verhoogd cardiovasculair risico en kunnen micro- en macrovasculaire complicaties na verloop van tijd optreden. Voeding en inspanning zijn belangrijke spelers om deze complicaties te vermijden of minstens trager te laten evolueren.

Opgelet: deze webinar heeft reeds plaatsgevonden, maar het is de video-opname ervan die beschikbaar blijft en die u kan bestellen. U ontvangt dan de link naar de opname en u kan de presentatie dan bekijken wanneer het u best uitkomt. Deze link blijft 2 weken actief om de cursus af te ronden.

Deze online ‘State-of-the-art: kinesitherapie bij inwendige aandoeningen’ wordt door Prof. Patrick Calders ingeleid waarop aansluitend doctoraatsstudenten Anouk Tanghe en Simon Helleputte hun (lopend) doctoraatsonderzoek voorstellen. Hun research focust op nutritionele- en fysieke inspanningsinterventies in type 2 (T2DM) resp. type 1 diabetes (T1DM): Anouk Tanghe zal de invloed van flavanolen-supplementatie op endotheelfunctie bespreken bij patiënten met diabetes type 2 en Simon Helleputte de interactie tussen glycemische variabiliteit, vaatstijfheid en fysieke inspanning bij patiënten met type 1 diabetes.

Leerdoelen

a) Wat is diabetes en wat zijn de meest voorkomende complicaties?

b) Hoe speelt voeding en inspanning in het algemeen in op deze aandoening en zijn complicaties

c) Wat bedoelen we met een “normale vaatfunctie of vaatreactiviteit”?

d) Wat zijn flavanolen, waar komen ze voor, en wat is hun mogelijk heilzaam effect op de bloedvaten?

e) Hoe komt het dat patiënten met type 1 diabetes vroegtijdig “vasculair verouderen?”

f) Wat is glycemische variabiliteit en wat is de mogelijke relatie met vaatstijfheid in T1DM?

g) Met welke uitdagingen gaat fysieke activiteit gepaard in patiënten met T1DM?

h) Welke impact heeft fysieke inspanning op vaatstijfheid en op glycemische variabiliteit? Welke vormen van fysieke inspanning zijn aan te bevelen?

Cursusnummer:
WEB_DIA21
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022, 2022 - 2023
Startdatum:
03.12.2022
Lesgevers:
Patrick Calders
Anouk Tanghe
Simon Helleputte
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.