16.11.’23

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 2324-ondersteunend-communiceren Nederlands
Tags: Rechtsdomeinen , Bemiddeling

Beschrijving

In deze studienamiddag wordt gezocht naar middelen om de communicatie tussen de rechtsbeoefenaar en de persoon die zich niet goed verstaanbaar kan maken (door een mentale beperking, door autisme,…) gemakkelijker te doen verlopen. Inderdaad, personen met een handicap slagen er niet altijd in om te communiceren zoals personen zonder een handicap. Onder personen met een handicap die niet goed communiceren zijn er heel wat verschillende groepen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke handicap, maar ook mensen met een spraak- of taalstoornis. Er bestaan geen uniforme richtlijnen die voorschrijven hoe een rechtsbeoefenaar (bijv. de Vrederechter) een persoon met een handicap die niet goed kan communiceren moet benaderen.

Mevrouw Verstrynge geeft goede tips en tricks, en laat ons meekijken in het arsenaal van mogelijke communicatie-instrumenten waaronder het SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren).

Opmerkingen

Het letterwoord SMOG staat voor Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Het is een veelgebruikte en heel toepasselijke vorm van ondersteunde communicatie, een communicatiesysteem waar zowel spreken als het gebruik van gebaren centraal staan. SMOG-gebaren zijn afgeleid van de Vlaamse Gebarentaal. Dit gebarensysteem is er voor mensen die moeilijkheden ondervinden in hun communicatie en helpt hen om beter te begrijpen en begrepen te worden. Als gevolg daarvan wordt ook het sociaal functioneren gestimuleerd.

Cursusnummer:
2324-ondersteunend-communiceren
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Recht, Taal en literatuur
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
16.11.2023
Lesgevers:
Valerie Verstrynge
Contactpersoon:
gandaius@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.