Dubbellezing: Virale opinies over vaccinatie. Monitoring van sociale media met taaltechnologie - Vaccines won't save us, getting vaccinated does! Strategische communicatie over Covid-19 vaccins

05.12.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nvt Nederlands
Tags: sociale media-computertaalkunde -taaltechnologie-communicatiestrategieën-covid-19

Studium Generale dubbellezing door Walter Daelemans en Karolien Poels

Beschrijving

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. De lezingen worden in het Nederlands gegeven.

Programma

Virale opinies over vaccinatie. Monitoring van sociale media met taaltechnologie
Lezing door Walter Daelemans

Maandag 5 december 2022 - 19.30 uur

Sociale media als Twitter zijn een interessante bron van informatie over wat mensen denken en voelen over een onderwerp. In de taaltechnologie, een onderdeel van de Artificiële Intelligentie, worden technieken ontwikkeld die toelaten om tekst, onder meer tweets, automatisch te analyseren. Dat gebeurt zowel op hun inhoud (het wie, wat, waar, wanneer), hun sentiment (positief, negatief, neutraal), als op de emotie die wordt uitgedrukt (boos, ongelukkig, hoopvol, …). Het is zelfs mogelijk om de demografie (leeftijd, sekse, opleidingsniveau) en psychologische toestand (persoonlijkheid) van iemand te “schatten” op basis van de tweets die ze produceren.

In deze lezing geef ik een voorbeeld van hoe we deze technieken hebben toegepast op de analyse van de ‘vox pop’ over vaccinatie tijdens de pandemie in Nederlandstalige tweets. Onze resultaten waren een mooie illustratie van de vooruitgang die recent is gemaakt in de accuraatheid en mogelijkheden van automatische analyse van sociale media. We besteden ook voldoende aandacht aan de valkuilen en de beperkingen bij dit soort analyses.


Vaccines won't save us, getting vaccinated does! Strategische communicatie over COVID-19 vaccins
Lezing door Karolien Poels

Maandag 5 december 2022 - 19.30 uur

Laat je vaccineren. Dat was de kernboodschap van de COVID-19 vaccinatiecampagne. Hoe en wanneer werkt deze boodschap? En hoe komt deze over bij mensen die nog vragen en twijfels hebben wij de COVID-19 vaccins? In deze lezing schets ik COVID-19 vaccintwijfel en -wantrouwen en ga ik na hoe strategische communicatie rekening kan houden met de kritische houding van burgers. Ik sta ook stil bij de rol van de overheid, de media en wetenschappelijke experten hierbij. Tot slot, ga ik na wat we op communicatievlak geleerd hebben van de voorbije COVID-19 vaccinatiecampagnes.

Cursusnummer:
nvt
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
AI en Data Science, Sociale wetenschappen, Taal en literatuur, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
05.12.2022
Lesgevers:
Walter Daelemans (Universiteit Antwerpen - computertaalkunde)

Karolien Poels (Universiteit Antwerpen - communicatiestrategieën)
Contactpersoon:
studgen@uantwerpen.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.