De stille ramp na de ramp. Hoe de overheid met schadeafhandeling na crises een tweede psychologische en sociale ramp voor slachtoffers kan creëren

19.10.’23

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nvt Nederlands
Tags: politiek - overheid - burgers - crisis

Spectrumlezing door Bjorn Kleizen

Beschrijving

Overstromingen in Wallonië, aardbevingen in Nederland en onveilige huizen door ongeschikte bouwmaterialen in Ierland. Allemaal voorbeelden van crisissen waarin burgers geconfronteerd werden met een overheid die zou moeten bijdragen aan de oplossing. Die oplossing bleek echter vaak zo complex, dat zich een tweede, stille ramp begon te voltrekken. Steun of compensatie van een overheid verkrijgen zorgde voor maanden of zelfs jaren aan gedoe en papierwerk – zoveel gedoe dat burgers eigenlijk tweemaal slachtoffer werden. Het eindresultaat: verdriet, stress en uitputting bij burgers.

In ons nieuwe onderzoeksproject PROBE-ST proberen we te achterhalen waar die stress nou precies vandaan komt. Ons onderzoek toont aan dat meer aandacht nodig is voor de tweede, stille ramp die zich kan voltrekken indien steun- of compensatieprocedures vanuit de overheid ontbreken, te complex zijn of gebrekkig functioneren. In deze lezing zullen we dan ook toelichten hoe burgers na rampen fricties met de overheid ervaren, en hoe verschillende fricties met de overheid over de tijd kunnen opstapelen. We bespreken ook hoe die fricties kunnen leiden tot onder meer verdriet, chronische stress, angst, perspectiefverlies, uitputting, sociaal conflict en vertrouwensbreuken bij de burger. Ook zullen we wat voorzichtige aanbevelingen geven voor toekomstige rampen. De tweede, stille ramp kunnen we wellicht nooit helemaal voorkomen, maar we kunnen hem misschien wel verkleinen.

Programma

Donderdag 19 oktober 14.15 - 16.30 uur

Opmerkingen

Gratis

Inschrijven verplicht

Cursusnummer:
nvt
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Psychologie, Recht, Sociale wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
19.10.2023
Lesgevers:
Bjorn Kleizen

Universiteit Antwerpen - politieke wetenschappen - Politics & Public Governance / PPG

Contactpersoon:
spectrum@uantwerpen.be
Locatie

Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.