07.11.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nvt Nederlands
Tags: forensische-genetica

Studium Generale lezing door Sofie Claerhout

Beschrijving

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen op acht maandagavonden een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek. De lezingen worden in het Nederlands gegeven.

Programma

Maandag 7 november 2022 - 19.30 uur

Wist je dat een moordzaak kan vastlopen, zelfs al hebben we het DNA van de dader? In België zijn er tientallen onopgeloste moordzaken, omdat geen enkele verdachte matcht met het DNA dat we vonden op de crime scene. Daarom onderzocht forensisch geneticus dr. Sofie Claerhout een nieuwe manier om een dader via zijn DNA toch nog op te sporen. Hoe? Via DNA verwantschapsonderzoek. Want als de dader zelf niet tevoorschijn komt, dan kunnen we hem misschien vinden via zijn familie. Met standaard DNA lukt dat niet, want hoe verder je verwant bent, hoe minder DNA je gelijk hebt. Maar via een klein stukje in het mannelijk DNA, lukt dat wel. Daarom onderzocht dr. Sofie Claerhout dus het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft, namelijk het mannelijk Y-chromosoom. Dat is een uniek deel in het mannelijk DNA dat van vader op zoon bijna volledig wordt overgeërfd, voor generaties lang! Dat Y-chromosomen kan dienen als een krachtig hulpmiddel om jarenlang vastgelopen moordzaken toch nog op te lossen via grootschalig verwantschapsonderzoek. Op zoek naar dichte en verre familieleden van de onbekende dader. In haar doctoraat ontwikkelde ze drie hulpmiddelen om zo snel mogelijk de dader te kunnen identificeren: de ‘CSYseq’, de ‘Ysurnames’ en de ‘YMrCA’.

Cursusnummer:
nvt
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Biomedische wetenschappen, Geneeskunde, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
07.11.2022
Lesgevers:
Sofie Claerhout (KU Leuven - forensische genetica)
Contactpersoon:
studgen@uantwerpen.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.