Bruccpro expertsessie: De rol van slaap in psychologische praktijk

30.06.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
Nederlands Online beschikbaar
Tags: Studiedagen en lezingen

Beschrijving

Het domein van de slaap is uitgegroeid tot een volwaardige tak van de geneeskunde en verzamelt inzichten uit verschillende disciplines (interne geneeskunde, psychiatrie, psychologie, tandheelkunde, pneumologie, …) en zorgt op haar beurt voor een beter begrip van stoornissen in deze aanverwante domeinen van de gezondheidszorg. Vandaag de dag onderzoekt men de cellulaire en subcellulaire effecten van verstoorde slaap, evenals de effecten van slaaptekort op het metabolisme, de hormoonhuishouding en de genexpressie. Nieuwere studies versterken bekende en vermoede relaties tussen onvoldoende slaap en een breed scala aan aandoeningen, waaronder obesitas en type 2-diabetes, verminderde immuunfunctie, hart- en vaatziekten en ritmestoornissen maar ook angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, neurodegeneratieve stoornissen en zelfs sociaal isolement. Het leren herkennen van slaapstoornissen en het adequaat behandelen ervan, parallel aan de aanpak van de aandoeningen die zich overdag manifesteren, zijn cruciaal voor een holistische aanpak van de klachten van de patiënt. In deze expertsessie zullen we kort een aantal prevalente slaapstoornissen beschrijven (o.m. insomnie, ademhalings- en motorische stoornissen). We overlopen welke impact deze kunnen hebben op de psychologische praktijk en hoe we deze kunnen aanpakken. Er wordt eveneens tijd voorzien om vragen te beantwoorden

Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Psychologie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
30.06.2022
Contactpersoon:
Joelle.Narmon@vub.be
Locatie Campus Etterbeek
Meer informatie
Online beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.